Open Huis - 30 maart van 11:00 tot 15:00 uur

Bekijk nu de deelnemende objecten

Alberdingk Thijmstraat 15 boven 1054AH Amsterdam

Vraagprijs € 1.300.000 

Bewaar object
Bouwjaar
1899
Woonoppervlakte
182 m²
Aantal kamers
7

Omschrijving

We hebben er al zo vaak juichend over geschreven: de Helmersbuurt. Die unieke stadswijk waar ruime etages in mooi gedetailleerde panden nog bewoond worden door échte buren. Waar men elkaar nog groet op straat, samen borrelt aan de picnictafel op de stoep en de zieke buurman nog een soepje thuisgebracht krijgt door de buurkinderen. Één van de laatste stukjes Mokum waar de schrijver naast de advocaat woont, ome Karel na sluiting van z'n groentewinkel geniet van z'n AOW en de ene buur net zo trots is op z'n tweedehands Renault als de ander op zijn spiksplinternieuwe Tesla. En ze zijn blij voor elkaar, daar aan de rand van het Centrum, in het voorportaal van het Vondelpark en aan de gemoedelijke kant van het Museumkwartier.

Blauweregen tiert welig langs de smeedijzeren hekjes van de Franse balkons, en in de geveltuintjes wordt enthousiast getuinierd. Precies daar, naast die picnictafel, boven die bloemfontein en achter die gerestaureerde smeedijzeren hekjes bieden wij nu een riant bovenhuis van drie verdiepingen aan. Het appartement heeft een eigen opgang aan de straat en biedt maar liefst 182 m2 woonoppervlak, met zeven kamers, twee dakterrassen, drie veranda's en twee Franse balkons. En dat verkeert dan allemaal in goede staat terwijl de originele details nog in volle glorie schitteren. De plafonds zijn voorzien van de 19e eeuwse perklijsten en ornamenten, in vier kamers sieren de originele schouwen nog de muren en de trappen door het hele huis zijn versierd met kunstig gedraaide spijlen. En het gebouw zelf staat op gloednieuwe pootjes, want in 2010 is de gehele fundering vervangen. Tsja... waarom in 's hemelsnaam zou je zoiets moois ooit verkopen?!

Nou, dat zit zo. De huidige eigenaren willen na een leven lang wonen in de mooiste stad van het land ook wel eens ervaren hoe het is om op het platteland te wonen. Voeten in de klei, roer om, boerderijtje, boompje, beestje; you get the picture. En ze houden nog iets kleins aan in de stad. In de Helmersbuurt natuurlijk: waar anders?

Het gehele pand is voorzien van nieuwe hardhouten kozijnen met dubbel glas, de woningscheidende visgraatparketvloer is zwevend en geïsoleerd gelegd en de CV-ketel is in 2017 nog vervangen. Op de bovenste etage is een airconditioningsinstallatie aangelegd die met een afstandbediening aangestuurd wordt.

Indeling: entree aan de straat, trap naar de tweede etage, hal met garderobe, toilet met fonteintje, keuken. Een deur vanuit de keuken leidt naar de kamers en-suite met veranda aan de achterzijde en Frans balkon aan de voorzijde. De voormalige zijkamer is doorgebroken naar de woonkamer waardoor een woonkamer van 630 X 400 is ontstaan.

In de hal voert een trap omhoog naar de derde verdieping met aan de achterzijde de badkamer met ligbad, douche, twee wastafels en toilet en een slaapkamer aan de achterzijde met veranda. Aan de voorkant bevinden zich nog een kleinere zijkamer (breedte 216, er past dus een normaal bed in) en de voorkamer met het Franse balkon. De en-suite set is nog volledig intact alleen vanuit de achterkamer geïsoleerd en dichtgemaakt.

De volgende trap gaat naar de vierde verdieping met aan de voorzijde een slaapkamer over de volledige breedte, in het midden een berging en aan de achterzijde een (werk)kamer met wasmachine aansluiting en stromend water. Tevens aan de achterzijde bevindt zich het toilet met fonteintje en het kleine dakterras. Dit terras ligt heerlijk beschut en biedt vroeg in het seizoen al een luwe plek voor een zondagochtend ontbijtje (ligging oost, dus ochtendzon).

De laatste trap, tien jaar geleden gebouwd in de stijl van de andere trappen, leidt naar het riante dakterras. Dit dakterras ligt op alle windrichtingen en geeft onbelemmerd uitzicht op de hele stad. Westertoren? v Overhoeks? v De Zuidas? v De ideale plek voor oud & nieuw 2019/2020, dus zet de champagne maar vast koud;-)Wat wil je verder nog weten?

- reserve VVE 10.000,=, MJOP en begroting aanwezig
- servicekosten € 250,=/maand
- VVE met twee leden, bovenhuis 3/5 aandeel
- dakterras met vergunning
- nieuwe fundering
- airco op de bovenste verdieping
- eigen grond
- WOZ-waarde € 732.000,=
- energielabel D
- dubbel glas in nieuwe hardhouten kozijnen
- alarminstallatie met camera
Lees de volledige omschrijving

Kenmerken

Overdracht

Service kosten
€ 250 p/m
Aanmeldingsdatum
01-01-1900
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
1899

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
182 m²
Inhoud
500 m³

Indeling

Totaal aantal kamers
7
Bekijk alle kenmerken

Meer informatie

Advertentie

Foto's

MVA wijkinformatie: Helmersbuurt

De Helmersbuurt ligt in het voormalige Amsterdam Oud-West, nu West. De wijk en Helmersstraten zijn vernoemd naar dichter Jan Frederik Helmers. Ook veel andere straten in de buurt zijn vernoemd naar schrijvers en dichters, zoals Constantijn Huygens, Hugo de Groot en Anna Bosboom-Toussaint. De wijk werd dan ook bekend als Dichtersbuurt of Letterkundig Kwartier.
Stadsuitbreiding eind 19e eeuw
Eind 19e eeuw was in Amsterdam grote behoefte aan stadsuitbreiding; de Helmersbuurt werd gebouwd in plaats van het voormalige Sophiapark, een mooie naam voor een gribusachtig straatje dat was gebouwd op niet-opgehoogde grond, iets wat in 1876 werd verboden. De belangrijkste straat dwars op de drie Helmersstraten is de Eerste Constantijn Huygensstraat, waar sinds 1902 tramlijn 3 doorheen rijdt. Evenwijdig aan de Helmersstraten loopt nog een belangrijke verkeersader van de wijk, de Overtoom. Deze dankt zijn naam aan de Overtoomsevaart die begin 1900 werd gedempt.
Helmersbuurt, dichtbij het centrum en Zuid
Alhoewel als volksbuurt gebouwd, waren de huurprijzen van de woningen meteen al te hoog voor de groep waarvoor de huizen bedoeld waren. Na de oorlog bleef de ster van de buurt rijzen en werd het – mede door de uitmuntende ligging dichtbij het Leidseplein en het Vondelpark - steeds aantrekkelijker om in de Helmersbuurt neer te strijken. De kamers van de oorspronkelijke revolutiebouw werden doorgebroken en er ontstonden grotere woningen, waardoor de huizen ook voor gezinnen aantrekkelijk werden. Op het moment van schrijven is de wijk één van de meest gewilde wijk van de stad.