Bergstraat 18 1015AV Amsterdam, Leliegracht e.o.

Bewaar object
Bouwjaar
1625
Woonoppervlakte
75 m²
Aantal kamers
5
Perceeloppervlakte
22 m²

Omschrijving

Statig geheel rijksmonument met een zeer gave gevel met prachtige verhoogde Kroonlijst met consoles.

Het pand is gelegen aan een autovrije straat die het Singel met de Herengracht verbindt en parallel loopt aan de Raadhuisstraat. Volgens monumentenzorg is het pand gebouwd rond 1725, maar het pand staat ook op de kaart uit 1625 gemaakt door cartograaf Balthasar Florisz van Berckenrode.

Het rijksmonument is samen met het buurpand aan de Herengracht 131 in de periode 2013 – 2015 compleet gerestaureerd onder toezicht van Vroom Architecten. Daken, fundering, kozijnen, balken, gevels, leidingen, alles is gerenoveerd en zoveel mogelijk met ecologische en duurzame bouwmaterialen, zo is er geen staal gebruikt maar hout, de wanden voorzien van leemstuc en binnen en buiten geschilderd met natuurverf.

Indeling:

Bel etage:
Eigen entree met hardstenen trap met bordes en mooie lantaarn. Heerlijke op maat gemaakte woonkeuken met Quooker, 5 pits gasfornuis, stoomoven en mooi natuurstenen blad. Hoge plafonds met de balken in zicht.

Souterrain:
Apart toilet, ruimte voor was- en droogmachines, prachtige badkamer met ligbad, aparte douche, toilet en wastafel. Ook is hier de sauna van het merk Klafs.

Eerste etage:
Woon- of slaapkamer met eikenhouten vloer en grote ramen met roedeverdeling. Veel zon door de zuid ligging en zelf uitzicht over de gracht.

Tweede etage:
Slaapkamer met ingebouwde hang- en legkast, eikenhouten vloer en apart toilet met fonteintje.

Derde etage:
Slaapkamer met schuine kap en aan de straatkant een heerlijke plek met leuk uitzicht over de Bergstraat en de gracht. Ook hier een eikenhouten vloer.

Ligging:
Het pand is gelegen midden in het historische stadscentrum van Amsterdam. De locatie staat bekend om haar gezellige restaurantjes en cafés. Vlakbij de Bijenkorf, Noordermarkt, de Haarlemmerstraat, de Jordaan en de 9 straatjes. Het Centraal Station en de nieuwe Noord-Zuidlijn zijn op loopafstand te bereiken.

Bijzonderheden:
- Tevens te koop met het buurpand Herengracht 131
- Rijksmonument uit de 17e eeuw
- Woonoppervlak 75 m2
- Compleet en hoogwaardig gerenoveerd
- Prachtige gevel
- Eigen grond
- In het souterrain vloerverwarming
- Erco verlichting op alle etages
- Uitgebreid beeldverslag van de historie en renovatie, gemaakt door Vroom Architecten samen met Roos Aldershoff Fotografie
- Perkeerplaats in garage op loopafstand te huur
Lees de volledige omschrijving

Kenmerken

Overdracht

Aanmeldingsdatum
28-11-2018
Status
Verkocht
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
Bijzonder woonhuis
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
1625

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
75 m²
Perceeloppervlakte
22 m²
Inhoud
225 m³

Indeling

Totaal aantal kamers
5
Aantal slaapkamers
3
Bekijk alle kenmerken

Meer informatie

Foto's

MVA wijkinformatie: Grachtengordel-West

Grachtengordel West behoort staat – net als de rest van de grachtengordel – sinds 1 augustus 2010 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er bevinden zich, naast woonhuizen en kantoren, bezienswaardigheden en musea als het Anne Frankhuis, het Grachtenhuis, het Bijbels Museum en Huis Marseille. Ook de zogenoemde negen straatjes vind je hier: een populair winkel- en horecagebied.
De grachtengordel; een systeem van brede kavels
De wijk in stadsdeel Centrum ligt langs de vier hoofdgrachten Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht en wordt aan de noordzijde begrensd door de Brouwersgracht en aan de zuidkant door de Leidsestraat. Vanaf de Brouwersgracht in het noordwesten van de binnenstad gaan de vier brede grachten evenwijdig aan elkaar naar beneden om na een bocht naar rechts tegen de Amstel aan te eindigen. De gordel, met haar straten, kades, bruggen en huizen, kenmerkt zich door een systeem van vrijwel identieke, brede kavels met binnentuinen. Aan dit deel van Amsterdam kun je de welvaart van de Gouden Eeuw goed zien, al stammen de meeste grachtenpanden uit de 18e eeuw. Dankzij verbouwingen door de jaren heen, is er – naast de originele bouw – een verscheidenheid aan gevels en architectuur te bewonderen. Het is dan ook een grote trekpleister voor toeristen van over de hele wereld.
De grachtengordel op de Canon van Amsterdam
De gordel heeft een rijke geschiedenis. Tot eind 16e eeuw bestond Amsterdam uit het deel binnen het Singel en de Kloveniersburgwal. Na de Alteratie, in 1578, veranderde dit en groeide de stad explosief. In 1613 werd vanaf de Brouwersgracht begonnen met het uitgraven van Grachtengordel West: het begin van de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. De grachtengordel is - volkomen terecht natuurlijk – deel van de Canon van Amsterdam, een lijst van vijftig belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen in de geschiedenis van de stad.