Bierkade 15 1621BE HOORN, Binnenstad - Buurt 10 01

Vraagprijs € 395.000 k.k.

Bewaar object

Omschrijving

Een uniek vastgoedcomplex van 3 aaneengesloten monumentale panden gelegen in het oude, sfeervolle, historische centrum van Hoorn is thans te koop. Het geheel bestaat uit 2 woningen met riante tuinen en een zelfstandige kantoorruimte. Het geheel is meer dan 135 jaar familiebezit en gebruikt door de familie Kaat. Het zijn 3 heel bijzondere panden met vele mogelijkheden op misschien wel de meest voorname plek van Hoorn.

Tenzij de panden onderhands verkocht worden (individueel of in combinatie) zullen deze geveild worden op 28 mei 2018 ten overstaan van notaris Alsema van Duijn (mevr. Mr. Nicolet Lagerweij van Duijn) bij het veilinghuis 'De Eerste Amsterdamsche', Prins Bernardplein gebouw 'Dauphine' (bij het Amstelstation) te Amsterdam.

* Omschrijving Bierkade 15 (momenteel kantoorruimte)
Bierkade nummer 15 is het aangrenzende pand links naast Bierkade 14, het hoekpand bij de Engeltjesbrug. Het is een breed pand met aan beide zijden van de Bierkade daglicht en bestaat uit een begane grond en een majestueuze kapverdieping. Het betreft hier de voormalige werkplaats en houtopslag van het aannemersbedrijf Kaat. Dit is o.a. nog te zien aan de dubbele deuren op de begane grond en de luiken en deuren op de eerste verdieping voor het laden en lossen van materialen. Deze grote kozijnen bevinden zich zowel in de lange voorgevel als in de kortere zijgevel van het pand. Thans is het geheel op de begane grond als kantoorruimte en de bijzonder fraaie kapverdieping is als archief in gebruik.

Het is een zwaar, stenen gebouw met houten ramen en kozijnen en een samengestelde houten kap met dakpannen. De voorgevel is geïntegreerd met Bierkade 14. Ook Bierkade 15 zal derhalve omstreeks 1880 gebouwd zijn. De uitstraling is stoer, historisch, groots. Mensen die licht in huis belangrijk vinden zullen getroffen worden door de enorme hoeveelheid ramen in het gebouw. Hoewel er tot het gebouw geen privé grond behoort tot het gebouw, zijn er ook ramen in de achtergevel waardoor het zonlicht van 3 kanten bezitneemt van het pand. Het zijn twee enorme oppervlakten om te vullen maar ook qua inhoud omdat beide verdiepingen over hoge plafonds beschikken.
De begane grond kent alleen kolommen als dragende delen. De huidige indeling, bestaande uit interne, lichte scheidingswanden, zijn door de huurder aangebracht. De ruimte is daardoor nagenoeg vrij in te delen zodat u uw eigen invulling kunt geven aan de verdiepingen. Er zijn voorzieningen voor riolering en keuken. De begane grond heeft een harde (betonnen) vloer. De verdiepingsvloer is van hout.

De eerste verdieping is echt een 'lekker stoffige zolder'. Een inspirerende ruimte waarmee men alle kanten op kan. Vroeger lagen hier de bouwmaterialen van het aannemersbedrijf Kaat. Robuuste houten balken, kolommen en vloerdelen geven deze verdieping een historisch, stoere sfeer en straalt ruimte, licht en karakter uit. Prachtig.

Het casco van het gebouw verkeert in een goede staat. Het onderhoud is periodiek uitgevoerd, wel zijn er enkele gevoelige plekken voor lekkage. Inpandig is het geheel gedateerd, van eenvoudige kwaliteit. Er is centrale verwarming maar een modernisering is noodzakelijk.

* Kadastrale gegevens
Bij Bierkade 15 en 16 gaat het om één kadastraal perceel welke bekend is als gemeente Hoorn, sectie A nummer 4942, thans groot 4 are 15 centiare (415m²). Dit perceel wordt in 2 aparte percelen verticaal gesplitst. Het perceel van Bierkade 15 zal gelijk zijn aan de bruto oppervlakte van de begane grond. Bierkade 15 zal geen (privé) buitenruimte omvatten. De thans aanwezige tuin zal, met de correctie ten gunste van Bierkade 14 zoals hierboven genoemd, geheel bij Bierkade 16 gaan behoren.

(Na verkoop zal de achtertuin grenzend aan huisnummer 14 evenwijdig uitgemeten worden aan de breedte van het pand Bierkade 14 in een rechte lijn tot aan het Venidse (zie de tekening als indicatie)).

Er is sprake van eigen grond.
Er zullen wellicht enige erfdienstbaarheden worden opgenomen welke de nieuwe situatie van het eigendom zullen bevestigen. Deze zullen geen beperkingen bevatten voor het gebruik van beide objecten volgens de huidige verkeersopvattingen. De kamer op de zolder van Bierkade 15 zal door de eigenaar van Bierkade 16 moeten worden afgesloten en behoort tot Bierkade 15.

* Ligging en omgeving
De panden staan allen aansluitend en deels bouwkundig met elkaar verbonden aan het einde van de Bierkade, bij de Engeltjesbrug. De Bierkade wordt gekenmerkt door een combinatie van zelfstandige woonhuizen, voormalige pakhuizen en bedrijfspanden waarbij geen enkel pand gelijk is. We praten hier over een van de oudste gedeelten van Hoorn, direct grenzend aan de haven en met zowel voor als achter een gracht. U woont straks op een eiland. De Bierkade en het Venidse zijn alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer, inclusief parkeren. U woont derhalve zeer rustig.

Het historische centrum van Hoorn straalt historie en zeker in de zomer ook gezelligheid uit. De haven is een vaste stek voor de mensen die een rondje IJsselmeer doen maar ook zeker voor dagjesmensen. Er zijn het gehele seizoen diverse activiteiten, de haven, de Hoofdtoren en de Scheepsjongens van Bontekoe vormen een trekpleister, ook voor de landrotten. Er zijn vele goede restaurants, gezellige cafés en terrassen.

Hoorn heeft veel te bieden en vanaf de Bierkade is het allemaal eenvoudig op loopafstand.

Het uitzicht is weids en heel bijzonder. U kijkt uit op het Hoornse Hop en het oudste gedeelte van Hoorn. Kom uzelf overtuigen van de bijzondere combinatie van de huizen en de locatie.

* Bestemming en gebruik:
Bierkade 15 : de bestemming is "gemengd"

Van toepassing is het bestemmingsplan "Binnenstad" vastgesteld 2 februari 2011.

Daarbij zijn er twee dubbelbestemmingen van toepassing voor alle panden: deze zijn allen gelegen binnen een gebied wat is aangemerkt als 'beschermd stadsgezicht' en daarbij hebben de panden 'archeologische waarde'.

Voor Bierkade 15 is het goed om te weten dat hier ook gewoond mag worden. Om dit te realiseren zal er een bestemmingswijziging plaats moeten vinden (van kantoorruimte naar woonruimte).

De huidige oppervlakte van de bebouwing (zgn. 'footprint') biedt geen uitbreidingsmogelijkheden.

* Huurprijs en afspraken
De huidige betaalde huurprijs per jaar bedraagt € 9.131,52. De huurprijs is elk jaar op basis van de reguliere indexering verhoogd. Er wordt verhuurd zonder heffing van BTW. Huurder en verhuurder zijn overeengekomen dat huurder gelast kan worden de door hem aangebrachte veranderingen aan het gehuurde, zijnde de complete inrichting, aan het einde van de huurovereenkomst te verwijderen en het gehuurde weer in de staat te brengen zoals bij ingang van de huurovereenkomst. Een proces-verbaal van de staat van oplevering bij aanvang van de huurovereenkomst is niet bekend. Verhuurder is niet gehouden tot enige vergoeding aan huurder voor diens gedane investeringen. De wederzijdse opzegtermijn bedraagt 6 maanden.


Lees de volledige omschrijving

Kenmerken

Overdracht

Aanmeldingsdatum
30-03-2018
Status
Beschikbaar
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
Bijzonder woonhuis
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
-1906

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
152 m²
Perceeloppervlakte
160 m²
Inhoud
800 m³

Indeling

Totaal aantal kamers
5
Bekijk alle kenmerken

Meer informatie

Foto's

Kaart Bierkade 15 1621BE HOORN, Binnenstad - Buurt 10 01

naar Bierkade 15 1621BE HOORN, Binnenstad - Buurt 10 01
Op 5 minuten loopafstand Op 5 minuten fietsafstand