Bierkade 16 1621BE HOORN, Binnenstad - Buurt 10 01

Bewaar object

Omschrijving

* Algemeen:
Een uniek vastgoedcomplex van 3 aaneengesloten monumentale panden gelegen in het oude, sfeervolle, historische centrum van Hoorn is thans te koop. Het geheel bestaat uit 2 woningen met riante tuinen en een zelfstandige kantoorruimte. Het geheel is meer dan 135 jaar familiebezit en gebruikt door de familie Kaat. Het zijn 3 heel bijzondere panden met vele mogelijkheden op misschien wel de meest voorname plek van Hoorn.

Tenzij de panden onderhands verkocht worden (individueel of in combinatie) zullen deze geveild worden op 28 mei 2018 ten overstaan van notaris Alsema van Duijn (mevr. Mr. Nicolet Lagerweij van Duijn) bij het veilinghuis 'De Eerste Amsterdamsche', Prins Bernardplein gebouw 'Dauphine' (bij het Amstelstation) te Amsterdam.

* Omschrijving Bierkade 16 (woonhuis)
De volgende generatie familie Kaat, dochters van de laatste aannemer Hans Kaat (en thans verkopers), heeft voornamelijk op Bierkade 16 gewoond. Het pand Bierkade 16 is immers een pur sang woonhuis, gezinshuis, en is wellicht gelegen op het mooiste plekje van Hoorn. Enerzijds met uitzicht op de Engeltjesbrug en de Korenmarkt, anderzijds op de sluizen van de binnenhaven van Hoorn richting de Hoofdtoren, de Oude Doelenkade en de Veermanskade en Korenmarkt. Het is een uniek uitzicht en er is 365 dagen per jaar wat te zien maar wel allemaal vanuit de luwte.

Het huis heeft zo ongelofelijk veel fijne ramen waardoor het altijd licht is en het grote huis ook nog groter overkomt. Daarbij het feit dat het huis een mooi vierkant is, maken vele indelingsvarianten mogelijk.

Bij het huis hoort een grote, verzorgde tuin. Deze loopt in een L-vorm achter Bierkade 15 door naar het Venidse en de hoek om achter Bierkade 16. Bijzonder is dat zich onder het huis twee ruime, diepe garages (schuren/bergingen) bevinden. Daar is wellicht ook een andere bestemming voor te realiseren.

Het huis bestond van oorsprong uit 2 huizen, de nummers 16 en 17, zijn gebouwd in het bijzondere Noors metselwerk, is in 1956 – na een onbewoonbaarverklaring in 1954 – door Klaas Hendrik Kaat, de zoon van Dirk, weer in bewoonbare staat gebracht. In 1968 werden de twee panden, die tot dan toe gebruikt werden als woonhuis (nummer 16) en opslagplaats voor materiaal (nummer 17), met een grote verbouwing samengevoegd tot één pand.
Het gebouw heeft houten ramen en kozijnen en een houten dak met pannen dekking. De woning vertoont enkele zettingen in het metselwerk.

De entree van de woning bevindt zich op de korte kant van de Bierkade. Daar is vanuit een ruime hal een royale trap naar de eerste verdieping. Er is een doorgang naar een van de garages. Op de begane grond zijn verder thans geen kamers.

Na de trap naar de 1e verdieping komt u in een zeer ruime hal. Er is hier een toilet, ruime garderobe en een aparte kamer. Aan de kant van het Venidse ligt een fijne royale woonkamer met 8(!) ramen, een open haard en een aangrenzende semi open keuken. De zachtboardplafonds geven de tijdgeest weer waarin de laatste verbouwing heeft plaatsgevonden. De roedeverdeling in de ramen en typerende tegeltjes in de keuken bevestigen dat. Verder grenst aan de keuken een balkon geschikt voor een ruim uitzicht over de tuin en met een trap naar de tuin van Bierkade 16.

Net als de begane grond zijn er ook hier nog indelingsvarianten te bedenken met een extra kamer.
De tweede verdieping wordt met een vaste trap met bocht bereikt. Een gang splitst de verdieping in twee delen met in totaal 4 slaapkamers, toilet en een badkamer. De meeste scheidingswanden zijn van een lichte kwaliteit. Sfeervolle kleinere ramen, een balklaag en de knusse hoogte van omstreeks de 200cm herinneren aan oude tijden, passend bij de historische en bijzondere locatie.

Met behulp van een vlizotrap is de zolder bereikbaar. Er zijn 2 aparte kappen en dus ook 2 zolders. De zolders zijn hoog (in de nok circa 275cm) en daardoor zijn er mogelijkheden om hier wellicht nog een volwaardige verdieping te realiseren.
Het is momenteel een beschoten sporen kap en de ruimte is gedeeltelijk bevloerd. De c.v. ketels hangen hier.

De grote tuin zal juridisch een rechte lijn gaan vormen met de tuin van Bierkade 14. In het verlengde van de zijgevel Bierkade 14-15 wordt de erfgrens bepaald. Deze wordt in een rechte lijn vanaf de bouwmuur Bierkade 14-15 naar het Venidse bepaald. De momenteel al zeer verzorgde tuin is een lusthof in het centrum van Hoorn. Enerzijds door het geweldige uitzicht vanuit de tuin en anderzijds door de rust die er heerst. De tuin biedt voldoende ruimte voor het terrassen en eventueel parkeren van auto's. Er zijn royale hekken om de tuin in- en uit te kunnen manoeuvreren. Daarnaast staat er nog een historische houten schuur goed te gebruiken als opslagplaats voor tuinmeubilair en tuinspullen. In de hoek is een deur naar de 2e garage onder het pand.

* Ligging en omgeving
De panden staan allen aansluitend en deels bouwkundig met elkaar verbonden aan het einde van de Bierkade, bij de Engeltjesbrug. De Bierkade wordt gekenmerkt door een combinatie van zelfstandige woonhuizen, voormalige pakhuizen en bedrijfspanden waarbij geen enkel pand gelijk is. We praten hier over een van de oudste gedeelten van Hoorn, direct grenzend aan de haven en met zowel voor als achter een gracht. U woont straks op een eiland. De Bierkade en het Venidse zijn alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer, inclusief parkeren. U woont derhalve zeer rustig.

Het historische centrum van Hoorn straalt historie en zeker in de zomer ook gezelligheid uit. De haven is een vaste stek voor de mensen die een rondje IJsselmeer doen maar ook zeker voor dagjesmensen. Er zijn het gehele seizoen diverse activiteiten, de haven, de Hoofdtoren en de Scheepsjongens van Bontekoe vormen een trekpleister, ook voor de landrotten. Er zijn vele goede restaurants, gezellige cafés en terrassen.

Hoorn heeft veel te bieden en vanaf de Bierkade is het allemaal eenvoudig op loopafstand.

Het uitzicht is weids en heel bijzonder. U kijkt uit op het Hoornse Hop en het oudste gedeelte van Hoorn. Kom uzelf overtuigen van de bijzondere combinatie van de huizen en de locatie.

* Bestemming en gebruik:
Bierkade 16 : de bestemming is "gemengd"

Van toepassing is het bestemmingsplan "Binnenstad" vastgesteld 2 februari 2011.

Daarbij zijn er twee dubbelbestemmingen van toepassing voor alle panden: deze zijn allen gelegen binnen een gebied wat is aangemerkt als 'beschermd stadsgezicht' en daarbij hebben de panden 'archeologische waarde'.

Het huidige gebruik valt binnen de bestemming "gemengd". De makelaar kan u wellicht meer informatie verstrekken en www.ruimtelijkeplannen.nl biedt u een volledig overzicht.

De huidige oppervlakte van de bebouwing (zgn. 'footprint') biedt geen uitbreidingsmogelijkheden.
Lees de volledige omschrijving

Kenmerken

Overdracht

Aanmeldingsdatum
30-03-2018
Status
Onder bod
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
Drive-in woning
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
-1906

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
192 m²
Externe bergruimte
12 m²
Perceeloppervlakte
255 m²
Inhoud
1.225 m³

Indeling

Totaal aantal kamers
9
Aantal slaapkamers
5
Bekijk alle kenmerken

Meer informatie

Foto's

Kaart Bierkade 16 1621BE HOORN, Binnenstad - Buurt 10 01

naar Bierkade 16 1621BE HOORN, Binnenstad - Buurt 10 01
Op 5 minuten loopafstand Op 5 minuten fietsafstand