Al jarenlang horen we de geluiden dat een huis kopen in Amsterdam vrijwel onmogelijk is. De hypotheekrentes zijn historisch laag. Maar, wie een aantal jaar geleden niet heeft toegeslagen - voordat de woningmarkt explodeerde - heeft de boot gemist. Voor het aankopen van een woning moet je nu zo’n grote zak eigen geld meenemen dat het, zeker voor starters, bijna niet realistisch meer is.

Toen mijn vriend en ik een paar maanden geleden besloten om op zoek te gaan naar een koopwoning in Amsterdam, kregen we van onze omgeving al die tegenwerpingen te horen. Zelfs onze hypotheekadviseur reageerde met een cynisch “Oh, jullie maken het jezelf wel gemakkelijk” toen we vertelden onze zinnen op Amsterdam te hebben gezet. Nu zit ik dit artikel te schrijven, omringd door verhuisdozen. Over een paar dagen krijgen we de sleutel van onze eerste koopwoning. In Amsterdam. Daarom besloot ik in dit stuk uiteen te zetten waar wij tegenaan liepen en wat ons geholpen heeft om ons appartement in Amsterdam te kopen.

Huis kopen in Amsterdam: hoe doe je dat tegenwoordig nog?

Eerlijk is eerlijk: het aankopen van een woning in Amsterdam is wel eens gemakkelijker geweest. Ja, de rente is historisch laag, maar dat merk je in de concurrentie. Je hoeft niet verbaasd op te kijken wanneer je tijdens een bezichtiging langs andere kijkers de badkamer in moet schuifelen om die te kunnen bewonderen. En haast is geboden: waar er vroeger nog wel eens ruimte was voor een tweede bezichtiging, moet je nu meestal al op basis van één keer kijken besluiten of je de woning wilt kopen. Dat kan best stressvol zijn. Hoe pak je dat op een gedegen manier aan?

Huis kopen in Amsterdam zonder makelaar?

Tegenwoordig kun je voor vrijwel alles online de tools en richtlijnen vinden die je nodig hebt. Daardoor kunnen we steeds meer zelf. Ook de websites die je helpen om voor eigen makelaar te spelen, schieten als paddenstoelen uit de grond. Daardoor rijst bij steeds meer mensen de vraag: heb ik eigenlijk nog wel een makelaar nodig om een huis te kopen of verkopen?

Toch is het zeker aan te raden om een goede aankoopmakelaar in de arm te nemen. Dat geeft namelijk een aantal belangrijke voordelen op de woningmarkt in Amsterdam. Deze vier aspecten hebben ons in ieder geval geholpen in onze zoektocht, en in het uiteindelijk binnenslepen van het winnende bod.

  1. Ons kent ons: makelaars kennen elkaar vaak onderling. Daardoor kom je via jouw aankoopmakelaar vaak wat makkelijker aan de informatie die nodig is om een goed bod te kunnen opstellen. Ook de gunfactor kan een belangrijke factor zijn: aan wie denk je dat de verkopende partij de woning liever verkoopt wanneer er twee (of meerdere) gelijkwaardige biedingen liggen? Juist, de partij met een aankoopmakelaar die de gunst in de toekomst wellicht weer terug kan betalen. Zeker bij woningen in het zeer competitieve (lagere) prijssegment kan dit de naald net de goede kant op doen slaan.
  2. Een kritisch paar ogen. Niet iedereen is een bouwkundig expert, die precies ziet waar de sterke en zwakke punten van een woning zitten. Juist bij het kopen van een woning in Amsterdam, kan het verleidelijk zijn om - bij je vijftiende bezichtiging - even door die aftandse kozijnen heen te kijken en toch een bod te doen. Om er daarna achter te komen dat de rot doorloopt tot diep in de muren. Een goede aankoopmakelaar kan je behoeden voor het kopen van een bodemloze put waar nog voor tienduizenden euro’s aan verbouwd moet worden.
  3. Iemand die je bij de hand neemt. Zeker als het de eerste keer is dat je een woning gaat kopen, is het prettig om een expert naast je te hebben staan die zorgt dat alles in goede banen loopt. Zijn er bij deze woning addertjes onder het gras, zoals mogelijke asbest of een slapende Vve? En als alle lichten op groen staan, wanneer is dan het juiste moment om een bod uit te brengen? Het bod is geaccepteerd (yes!), wat nu? Welke afspraken moeten er allemaal gepland worden? Wanneer komt de bouwkundige keuring, de taxatie, de afspraak bij de notaris?
  4. Weten wat je verantwoord kunt bieden. Deze ligt een beetje in het verlengde van de punten hierboven, maar is belangrijk genoeg om apart uit te lichten. Net zoals het verleidelijk kan zijn om over tekortkomingen van een woning heen te stappen, is er ook het gevaar van jezelf laten meeslepen in de ronduit onverantwoorde bedragen die er soms geboden worden. Iets kan nog zo goed je droomwoning lijken, als je er (veel) te veel voor moet betalen, is het heel prettig als iemand van buitenaf tegen je kan zeggen: “Doe het maar niet, deze woning is zoveel geld niet waard.” Zo voorkom je dat je in je enthousiasme een investering doet die zich op de lange termijn tegen je keert.

Tips voor het kopen van een woning in Amsterdam

Oke, dus we weten nu dat een huis kopen in Amsterdam nog steeds een uitdaging is, en dat je er juist daarom verstandig aan doet om een makelaar in de arm te nemen. Wat zijn dingen die je zelf kunt doen, om het jezelf iets makkelijker te maken in de huizenjacht die voor je ligt?

  1. Wees realistisch. Je kan voor jezelf wel de eisen opstellen dat je een rijtjeswoning met 200m2 woonoppervlak wilt, binnen de ring, met een tuin op het westen, maar hoe realistisch is dat? Dat wil niet zeggen dat je geen lijstje mag hebben waar je naar zoekt, maar probeer ze te zien als wensen en niet als in steen gebeitelde eisen. Zou je bijvoorbeeld ook gelukkig kunnen worden in een kleiner appartement, buiten de ring maar op vijf minuten fietsen van de metro, en met een flink balkon?
  2. Ga eerst op hypotheekgesprek. De juiste volgorde is: eerst informeren hoeveel je maximaal kunt lenen, daarna pas gaan windowshoppen op Funda. Natuurlijk is het heel verleidelijk om, zodra je eenmaal weet dat je een huis gaat kopen in Amsterdam, meteen online op zoek te gaan naar je droompaleis. Des te groter is de teleurstelling als je met dat droompaleis bij de hypotheekadviseur verschijnt, om te horen dat je de schuur nog niet eens kunt betalen. Zorg dus dat je eerst op zijn minst een idee hebt in welke prijsklasse je kunt zoeken.
  3. Geef de moed niet te snel op. De kans is groot dat je een aantal bezichtigingen voor de boeg hebt, voordat je jouw ideale koopwoning in Amsterdam gevonden hebt. Dat is helemaal niet erg. Het is een grote aankoop, neem daar de tijd voor en laat je niet opjagen of ontmoedigen als het een tijdje duurt! Je hebt sowieso een aantal bezichtigingen nodig voordat je een beeld hebt van wat er op de markt is, en waar jij je goed bij voelt. Probeer ook de achtste bezichtiging in te gaan alsof het de eerste is, zodat je niet uit wanhoop besluit een bod te doen, maar omdat je het huis ook echt wilt hebben.

Waar kun je het best een huis kopen in Amsterdam?

Waar je de meeste kans van slagen hebt, hangt natuurlijk vooral af van je budget. Wil je binnen de Amsterdamse ring komen te wonen, een beetje ruimte om in je eigen woning fatsoenlijk te kunnen rondlopen en het liefst ook nog een buitenruimte? Dan zul je een goed gevulde portemonnee moeten meebrengen: de huizenprijzen liggen hier al snel boven de €6000,- per vierkante meter (Bron: gemeente Amsterdam).

Maar, Amsterdam heeft meer te bieden dan de grachtengordel en Oud-Zuid.

Oost

Onze makelaar vertelde dat je in veel buurten van Amsterdam-Oost je leven een aantal jaar geleden niet zeker was, als je er in het donker over straat ging. De gemeente heeft veel in dit stadsdeel geïnvesteerd, en nu is het een van de meest gewilde delen van Amsterdam. Dat zie je terug in de prijzen: die zijn in veel gevallen verdubbeld ten opzichte van een aantal jaar geleden. Het is nog steeds het best betaalbare stadsdeel binnen de Ring, maar per vierkante meter ben je hier toch al snel rond de €5000,- kwijt.

Nieuw-West

Het stadsdeel ten westen van de Ring, onder Amsterdam Sloterdijk, lijkt dezelfde weg te bewandelen als Oost. Er verrijst steeds meer nieuwbouw; oude galerijflats worden afgebroken en vervangen door strak afgewerkt appartementengebouwen. De ontsluiting naar de A10 of de A5 is meestal prima. Met Sloterdijk en Lelylaan is er bovendien meestal wel een station in de buurt. De prijzen liggen gemiddeld tussen de €3000,- en €4500,- euro per vierkante meter, maar de concurrentie is hier hevig.

Zuidoost

Met een gemiddelde vraagprijs van tussen de €2000,- en €3000,- per vierkante meter, ben je in Zuidoost het voordeligst uit. Tegelijkertijd is dit ook het stadsdeel waarbij je het verst van het centrum vandaan woont. Ideaal natuurlijk als je voor je werk aan de zuidkant van Amsterdam moet zijn. Daar staat tegenover dat de Bijlmer al jaren kampt met een imagoprobleem. Hoewel dat beter wordt, geldt dat zeker nog niet voor het hele stadsdeel. Een goede opties dus qua betaalbaarheid, maar laat je vooraf goed informeren over de buurt waar je bezichtigt voor je tot aankoop overgaat.

Noord

“Noord gestoord!” hoorde je heel lang, als het over Amsterdam-Noord ging. Echte Amsterdammers gingen daar immers niet wonen. Sinds de opening van de Noord/Zuidlijn is “Noord” opeens nog maar een steenworp verwijderd van het centrum, waarmee de populariteit van het stadsdeel flink is toegenomen. Aan de overzijde van het IJ wordt flink gebouwd, en opent de ene horecagelegenheid na de andere haar deuren. In sommige wijken volgen de prijzen de rest van Amsterdam al, maar er zijn nog plekken waar je kunt “shoppen” voor rond de €3000,- per vierkante meter.

Waar moet je op letten bij het kopen van een huis in Amsterdam?

De meeste punten waar je op moet letten bij het aankopen van een woning in Amsterdam, hebben we al besproken. Mis je zelf het technisch inzicht om de staat van een pand in te schatten, aarzel dan niet een makelaar in de arm te nemen. Beter nu wat meer geld investeren, dan straks voor onaangename verrassingen en extra kosten komen te staan.

Toch is er nog één onderwerp wat niet onbenoemd mag blijven.

Huis kopen in Amsterdam zonder erfpacht, of met?

Erfpacht is een belangrijk thema bij het aankopen van een woning in Amsterdam. Jij koopt weliswaar de woning, de grond waar die woning op staat is in veel gevallen nog eigendom van de gemeente. Je betaalt daarom huur aan de gemeente, in ruil voor het recht om op dat stuk grond te mogen wonen. Dat recht noemen we de erfpacht, het bedrag dat jij aan de gemeente betaalt de canon.

Waarom is dat nou zo’n issue? Voor veel mensen is het de eerste keer dat ze met zo’n constructie te maken krijgen. Vaak is de erfpacht afgekocht voor langere tijd, waardoor het al snel voelt als iets dat pas heel ver in de toekomst gaat spelen. Toch, door de snel stijgende waarde van grond, kan het bedrag dat je de gemeente schuldig bent snel oplopen. Plotselinge stijgingen kun je prima voorkomen. Hoe? Dat lees je in ons artikel over erfpacht in Amsterdam Daar leggen we je uit hoe het in elkaar zit, wat de verschillen zijn tussen het kopen van een woning met of zonder erfpacht, en wat je opties zijn.