De woningmarkt lijkt oververhit wat ervoor zorgt dat de huizen in Amsterdam als warme broodjes over de toonbank gaan. Ben jij een gelukkige eigenaar van één van deze huizen, dan bevind jij je in een gunstige positie. De woningen in onze hoofdstad zijn 30% hoger geprijsd dan 12 jaar geleden. Deze stijging in waarde zorgt ervoor dat de keuze om te verkopen voor sommige Amsterdammers voor de hand ligt.
De flinke overwaarde welke inmiddels is opgebouwd zou doen denken dat er genoeg aanbod zou zijn. Maar niets is minder waar. Het aantal huizen dat aangeboden wordt is minimaal. De vraag naar een woning is daarentegen nog altijd enorm. Hoe komt het dat juist op het moment waarop verkopen financieel interessant is, dit maar mondjesmaat wordt gedaan?
Een huis verkopen in Amsterdam: waar begin je?
Je bent eruit, het is tijd om je huis te gaan verkopen. Eigenlijk werken alle elementen mee. Kopers staan, in veel gevallen, in de rij om een bod te doen op jouw woning. Ondanks dat de gemiddelde woning in Amsterdam 60% duurder is dan ergens anders in Nederland, is de vraag nog altijd ontzettend hoog. De rentestand is historisch laag waardoor het voor kopers ook zeer interessant is om nu een huis te kopen.
Het feit dat de huizenprijzen in Amsterdam zo’n gigantisch verschillen met de rest van Nederland brengt voornamelijk voordelen met zich mee wanneer je van plan bent om vanuit Amsterdam naar een andere gemeente te verhuizen. Al blijkt dit in veel gevallen niet te gebeuren. Amsterdammers blijven graag wonen in de stad.
Weinig verkopen van huizen in Amsterdam?
Zoals al geschreven blijkt het aanbod aan huizen lager te zijn dan wat wellicht verwacht wordt in deze voordelige tijd voor verkopers. Er zijn wel een aantal redenen te noemen waarom Amsterdammers niet verkopen.
1. De Amsterdammer blijft in Amsterdam
Uit de cijfers van het Compendium voor de Leefomgeving blijkt dat de meeste Nederlanders verhuizen binnen de eigen gemeente. Vaak heeft dit te maken met werk, sociaal leven, etc. Als Amsterdammer profiteer je op dit moment het meest van de overwaarde van je huis wanneer je buiten de regio verhuist, daar liggen de prijzen een stuk lager. Het prijsverschil wordt kleiner wanneer je binnen Amsterdam blijft.
2. Krapte in de woningmarkt rond Amsterdam
Als we ervan uitgaan dat een groot deel van de Amsterdammers in de regio op zoek gaat naar een nieuw huis, dan kan dit best wel tegen vallen. De woningmarkt is behoorlijk krap.
Ook in de gemeenten rond Amsterdam, zoals Amstelveen en Haarlem, zijn er zo’n 60% minder huizen te koop dan 10 jaar geleden.
3. Woningcorporaties verkopen minder woningen
Tot voor de crisis was het voor starters een stuk makkelijker om een woning te kopen. Dit had te maken met het aanbod aan de onderkant van de markt, de kleinere appartementen en locaties verder buiten het centrum. Dit had mede te maken met de verkopen van woningen door corporaties. Afgelopen jaar verkochten zijn nog minder dan 1000 woningen, dit zijn minder woningen dan in de afgelopen 15 jaar.
Tips bij het verkopen van een woning in Amsterdam.
Het verkopen, maar ook aankopen, van een woning is altijd spannend. Er komen een hoop zaken bij kijken en het vraagt om een goede voorbereiding. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waardoor jij beslagen ten ijs komt.
- Bekijk jouw huis eens als een potentiële koper. Loop een rondje door jouw huis en begin eens met het opschrijven van plus- en minpunten. Wees kritisch, want dat is iemand tijdens een bezichtiging ook. Bedenk dan hoe je de pluspunten nog beter kan benadrukken en hoe je de minpunten wellicht nog om kan zetten in pluspunten.
- Stel een realistische vraagprijs op. Je wilt niet dat, door het zetten van een te hoge vraagprijs, de woning tegen zal vallen bij bezichtigingen. Aan de andere kan wil je de vraagprijs ook niet te laag insteken, hierdoor kun je ook een groep uitsluiten en heb je minder onderhandelingsruimte. In Amsterdam worden woningen over het algemeen verkocht boven de vraagprijs. Houd hier rekening mee in het stellen van de vraagprijs.
- Zet social media in! We hebben tegenwoordig bijna allemaal wel een account op één of meerdere social media kanalen. Dit zijn perfecte platformen om jouw huis op te promoten. In veel gevallen doet de makelaar al een deel van de advertenties, maar zelf kun je ook zeker bijdragen. Door jouw huis te delen met hierbij foto of videomateriaal onder jouw netwerk kun je voor veel zichtbaarheid zorgen.
Wat zijn de kosten bij het verkopen van een woning in Amsterdam?
Er zijn een aantal kostenposten waar je rekening mee moet houden wanneer je jouw huis gaat verkopen in Amsterdam. Denk bij de kosten aan bijvoorbeeld
- De kosten van de makelaar, dit is natuurlijk alleen wanneer je een makelaar in de arm neemt. Hieronder vind je de voor -en nadelen van een verkoopmakelaar.
- Het verkoopklaar maken van de woning. Denk hierbij aan het vervangen van een hek en het verven van een muurtje.
- Wil je jouw woning goed in beeld brengen, dan brengt een professionele fotograaf ook kosten met zich mee.
- Kosten voor het doorhalen van de huidige hypotheek aan de notaris;
- Mogelijk brengt de administrateur van de VvE nog kosten in rekening voor het uittreden.
Je huis verkopen in Amsterdam met of zonder makelaar?
Er zijn tegenwoordig tig mogelijkheden om je huis te verkopen zonder makelaar of met een online-makelaar. Dit is een optie welke je kunt overwegen, het scheelt een hoop geld maar vergt ook veel tijd. Het is dan aan jou om de vraagprijs vast te stellen, advertenties op te zetten, bezichtigingen te leiden en te onderhandelen. Als dit succesvol is geweest en je hebt een koper gevonden, dan zal je zelf de koopovereenkomst moeten opstellen.
Wanneer je kiest voor een verkoopmakelaar laat je het gehele proces over aan een professional. De makelaar zal jou adviseren over de vraagprijs, hij leidt bezichtigingen en voert de onderhandelingen. Ook heeft de verkoopmakelaar verstand van de lokale markt en kan hierop inspelen.
Je zou er ook voor kunnen kiezen om een aantal deeltaken door de makelaar uit te laten voeren en een aantal werkzaamheden zelf op te pakken. Vaak bieden makelaars deeldiensten aan.