Binnen het nieuwe erfpachtstelsel heeft de Amsterdamse gemeente het sinds 2017 mogelijk gemaakt om de te betalen erfpacht voor eeuwig vast te zetten - eeuwigdurende erfpacht genoemd. Dit nieuwe stelsel is ontworpen om de onvoorspelbaarheid uit de erfpacht te halen.

Erfpacht wat is dat?

Wanneer je een huis wilt kopen, dan staat dit huis meestal op ‘eigen grond’. Maar in sommige gevallen blijft de grond, waar de woning op staat, van de eigenaar. Je zou dus kunnen zeggen dat je als koper alleen gebruiksrecht krijgt over het huis - dit noemen we het erfpachtrecht. Aan deze eigenaar betaal je maandelijks of jaarlijks een vergoeding, de canon.

Nu zit het erfpacht hier en daar nog iets complexer in elkaar. Er zijn namelijk uitzonderingen op de regel. Als je hier meer over wilt lezen, dan hebben wij een heel interessant artikel geschreven: ‘Erfpacht in Amsterdam’.

Voortdurende en eeuwigdurende erfpacht

Inmiddels zijn hierboven al twee verschillende vormen van erfpacht afbetalen voorbij gekomen. Namelijk het voortdurende erfpacht, waarbij je maandelijks of jaarlijks canon betaalt. Hierbij wordt elke 50 - 75 opnieuw naar de actuele grondwaarde gekeken, om hier de erfpachtkosten op aan te passen.

Bij het eeuwigdurende stelsel - hier wordt dieper op ingegaan door een erfpacht specialist - wordt de grondwaarde nog maar één keer berekend. De marktwaarde heeft hierbij dus voor een langere tijd geen invloed op de kosten van je huis. Hierdoor krijgt de huizenbezitter meer zekerheid over de te betalen erfpacht.

Eeuwigdurende erfpacht in Amsterdam, waar staan we in januari 2019?

Overstappen naar het eeuwigdurende erfpachtstelsel

Nu weet je wat het verschil is tussen de twee erfpachtstelsels. Maar wat nu? Je hebt eigenlijk drie opties bij het overstappen:

  1. Je gaat niks veranderen.
  2. Je koopt de erfpacht direct en voor altijd af.
  3. Je stapt over naar eeuwigdurende erfpacht, maar blijft jaarlijks betalen.

Dat laatste noemen we ook wel het vastklikken van de canon dat je moet betalen. Wanneer je kiest voor de derde optie, dan geeft de gemeente Amsterdam zeer gunstige overstap condities. Tot en met 31 december 2019 krijg je 10% korting als je overstapt. Daarnaast wordt er dan ook nog gerekend met een WOZ-waarde uit 2015-2016. Vanaf 2020 zal er gerekend worden met de WOZ-waarde van 2014-2015.

Voor- en nadelen van een huis met erfpacht

Ben je nu op zoek naar een huis en ben je benieuwd naar de voor- en nadelen van een huis waar erfpacht op rust? Je leest hier meer over in het artikel dat ik schreef over: ‘Voordelen en nadelen van een huis kopen met erfpacht’.