Het veilen van een object wordt gezien als de meest transparante manier om een object van eigenaar te doen wisselen. Van tevoren worden alle (rand)voorwaarden opgesteld en bij een bieding is er geen ruimte voor voorbehouden. Als de verkoper de hoogste prijs wil ontvangen voor het object, is een veiling de meest transparante manier.

Maandag 18 oktober 2021 worden er drie objecten vrijwillig geveild en zeven objecten worden executoriaal geveild door de Eerste Amsterdamse Vastgoedveiling. Wij spraken met Martin Straathof en Daniëlle van der Plaats van het kantoor Straathof Makelaars o.g. die de vrijwillige veiling verzorgt van twee van deze objecten. “Deze buurpanden aan de Eemsstraat in de Rivierenbuurt zijn een prachtige kans voor een belegger (nummer 41) maar ook voor een koper die zelf op de begane grond (nummer 39) wil wonen”, aldus Martin.

Veel animo bij de bezichtigingen

“Traditiegetrouw vinden de bezichtigingen in de weken voorafgaande aan de veiling plaats tussen 14:00u en 16:00u en op de dag van de veiling zelf. We zien dat er nu, mede dankzij de versoepelingen van de Corona-maatregelen, een grote opkomst is bij de bezichtigingen”, vertelt Daniëlle. “Het leuke van deze bezichtigingen is dat de begane grond van nummer 39 onverhuurd is. Zo kunnen de kijkers via de achtertuin goed de achtergevels van de beide panden in zich opnemen. Daardoor gaan de objecten meer leven en krijgen bieders een beter beeld van de potentie van deze interessante panden”, vult Martin aan.

indelijk weer veilen in de zaal: Café-Restaurant Dauphine

De veiling van maandag 18 oktober 2021 is de eerste die weer in de zaal van Café-Restaurant Dauphine zal plaatsvinden. Voor Martin geeft dit een extra levendige dimensie: “De sfeer in de zaal, de spanning, is ongeëvenaard. Ook het weerzien van collega-makelaars en van andere partijen zoals beleggers, architecten, aannemers etc. na zo’n lange tijd is enorm gezellig, maar ook belangrijk voor het netwerk. Uiteraard is het ook mogelijk om online te bieden, waarmee het een hybride veiling is, maar juist met z’n allen in de zaal komt er een hoop energie vrij”. Daniëlle herkent dit gevoel: “Het is ook altijd erg spannend! We zijn weken en soms maanden bezig met de voorbereidingen van een veiling en dan is uiteindelijk het traject van het opbieden met ca. binnen 10 minuten afgerond.”

Veilen zou vaker op het vizier van de makelaar mogen staan

“Er zijn een aantal situaties waarbij veilen een hele goede optie zou kunnen zijn voor de verkopende partij. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om een nalatenschap en niet alle erven evenveel kennis hebben van vastgoed. Of wanneer er meerdere eigenaren zijn van een object en een van de mede-eigenaren wil het zelf verwerven maar ze worden het niet eens over de prijs dan heeft die partij de mogelijkheid om het alsnog in de veiling te verwerven. En veilen is natuurlijk ook een hele goede verkoopmethode als je als verkoper buitengewoon veel animo verwacht! Vooraf worden alle voorwaarden opgesteld en vaak wordt dan de hoogste opbrengst gerealiseerd” legt Martin uit. “Een veiling is dan de meest transparante manier van verkopen en eigenlijk zou elke makelaar dat veel meer moeten overwegen in de adviezen.”

“Wij kijken in ieder geval reikhalzend uit naar de veiling en hopen op een mooi resultaat voor deze vrijwillige objecten!”