Arno Fransen, MVA-lid en gecertificeerd makelaar en taxateur van Smit & Heinen Makelaars en Taxateurs o/z praat je bij over de nieuw ontwikkelde tool Biedopdezewoning.nu. Een bod doen op een woning in Amsterdam begint steeds meer te lijken op een avondje aan de pokertafel. Iedere woningzoekende heeft wel eens een bod ingediend, om vervolgens met klamme handjes te wachten op het telefoontje van de makelaar: was het hoog genoeg? Verschillende strategieën komen voorbij – ‘we hebben expres geen rond getal gekozen, dat schijnt te helpen.’ Nee, voor wie geen pokerface heeft en niet van het spelletje houdt, is bieden geen pretje. De Makelaarsvereniging Amsterdam komt daarom met Biedopdezewoning.nu, een online tool die het biedingsproces inzichtelijk maakt.
Bieden in den blinde
‘En dat is een grote stap in de goede richting,’ zegt Arno Fransen. Na ruim tien jaar in de makelaardij, waarvan vier bij Smit & Heinen Makelaars en Taxateurs o/z, weet hij alles van bieden op de Amsterdamse woningmarkt. ‘Als makelaar is het één van je taken om de klant te adviseren over het uit te brengen bod. Daarbij kijk ik naar de marktwaarde en de vraagprijs van het object, maar ik kies ook een bepaalde strategie. Dat kan bijna niet anders met de huidige wijze van bieden, want een verkoper mag niet met meerdere partijen onderhandelen.’
Dat betekent veelal in het geval van meerdere potentiële kopers dat zij allemaal een eindvoorstel mogen indienen voor een bepaalde dag en tijd. Dit doen zij door een bod en bijbehorende voorwaarden, bijvoorbeeld over de opleveringsdatum of financieel voorbehoud, te mailen naar de makelaar. Als potentiële koper bied je dan eigenlijk ‘in den blinde’. ‘Het zou zomaar kunnen dat je € 20.000 meer hebt geboden dan de één na hoogste bieder,’ verduidelijkt Arno. ‘Of je eindigt op nummer 2, omdat je dacht dat jouw bod hoog genoeg zou zijn. In beide gevallen baal je.’
Zo werkt Biedopdezewoning.nu
‘Maar er gloort hoop, dankzij de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA),’ vertelt Fransen. De beroepsorganisatie van makelaars o.g. in de regio Amsterdam lanceerde recent het platform Biedopdezewoning.nu. Dit initiatief is erop gericht om de woningmarkt transparanter te maken. Verkoop je je woning via een MVA-makelaar, dan kun je gebruikmaken van deze nieuwe manier van bieden. Hoe werkt het platform?
- Een verkoper geeft aan bij alle geïnteresseerden dat hij of zij gebruikmaakt van Biedopdezewoning.nu. Er wordt een deadline vastgesteld.
- Potentiele kopers maken zelf een account aan of doen dat via hun makelaar, en vullen vóór de deadline hun biedingsvoorwaarden in plus een bod.
- Op het moment dat de deadline verstreken is, bijvoorbeeld woensdag om 12.00 uur, is het hoogste bod voor iedereen inzichtelijk. Geïnteresseerden kunnen opnieuw bieden.
- Het proces van opbod stopt als het hoogste bod gedurende 2 minuten niet overboden is.
- De verkopend makelaar ontvangt van alle geïnteresseerden hun hoogste bod en voorwaarden. Hij zal samen met de verkoper overleggen welke bieding uiteindelijk het meest aantrekkelijk is, gelet op de prijs én voorwaarden.
In de praktijk
Dat klinkt veelbelovend, maar is het platform in de praktijk ook succesvol? ‘De belangstelling voor Biedopdezewoning.nu groeit snel,’ vertelt Arno. ‘Al twintig woningen werden verkocht via deze weg, en het aanbod wordt alleen maar groter. Wooncoöperatie de Key gaat bijvoorbeeld het bieden voor hun woningen nu ook via het platform laten lopen. Hij krijgt positieve reacties van kopers én verkopers. Voor kopers is het een groot voordeel dat het biedingsproces transparant verloopt. En verkopers kunnen op deze manier een maximale opbrengst behalen, omdat geïnteresseerden tegen elkaar opbieden. Plus: op Funda kun je nooit zien voor hoeveel geld een woning uiteindelijk verkocht is, op Biedopdezewoning.nu wél.’
FAQ
V: Ik ben geïnteresseerd in een woning maar heb op het tijdstip van de deadline een belangrijke meeting. Betekent dat dat ik niet kan meedoen aan het biedingsproces?
A: Automatisch bieden kan ook. Het systeem plaatst dan jouw biedingen. Net als bij handmatig bieden is het wel heel belangrijk dat je van tevoren je grenzen bepaalt.
V: De verkoper van de woning waarin ik geïnteresseerd ben, staat op de reguliere manier te koop. Kan ik dan bieden op de woning via Biedopdezewoning.nu?
A: Als de verkoper de woning niet aanbiedt via het platform, kun je als potentiële koper proberen om hem of haar toch een transparant biedingsproces te laten starten. Als je een bod doet via https://www.mva.nl/bied-op-deze-woning dat de verkoper aantrekkelijk genoeg vindt, kan hij of zij alsnog het proces via Biedopdezewoning.nu laten verlopen. Hier staan (sindskort) alle objecten op een rij waarmee je als potentiële koper kunt proberen om een transparant biedingsproces te laten starten.
V: Werkt het platform niet prijsopdrijvend?
A: Dat kan, want er is sprake van marktwerking. Daarom is het belangrijk dat je als potentiële koper van tevoren je grenzen bepaalt. Maar de kans is bijvoorbeeld vele malen kleiner dat je als enige een halve ton overbiedt, omdat je de andere biedingen kunt inzien.
V: Ben ik automatisch de koper als ik de hoogste bieding heb uitgebracht?
A: Nee, want iedere geïnteresseerde geeft ook voorwaarden aan omtrent financiering, bouwkundige keuring en transportdatum. Is jouw bod uiteindelijk het hoogst, dan hoor je binnen 24 uur of de verkoper jouw voorstel het meest aantrekkelijk vindt.
Wil je meer weten over dit transparante biedingsproces? Kijk op Biedopdezewoning.nu of neem contact op via 020 214 8998!
Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Arno Fransen en Sabine Meekel.