Moet ik huren of kopen?

Belangrijk in uw overwegingen is de termijn dat u verwacht in uw nieuwe pand gevestigd te kunnen blijven. Hoe korter u die periode inschat, hoe verstandiger het is om te blijven huren.

Wat zijn de voor- en nadelen van huren?

Huren heeft een aantal concrete voordelen. U bent flexibeler en kunt steeds aan het einde van een contractperiode besluiten zich elders te vestigen. U heeft ook geen financieel nadeel in geval van een terugval op de zakelijke onroerendgoedmarkt. Sterker, u kunt juist profiteren van veel leegstand, door scherper te onderhandelen over de huurprijs. Ook bent u niet verantwoordelijk voor het groot onderhoud aan het pand en u hoeft geen grote investering te doen of een lening af te sluiten. Nadelen van huren zijn onder andere dat u niets verdient aan het pand als dit meer waard wordt. Daarnaast kunt u te maken krijgen met specifieke eisen van een verhuurder en zijn 5-jarige huurcontracten nog steeds een normale contractduur.

Wat zijn de voor- en nadelen van kopen?

U investeert maandelijks of jaarlijks in uw eigen onroerend goed. Bovendien kunt u profiteren van de waardestijging van het pand. Dat houdt natuurlijk ook een risico in. U bent afhankelijk van de marktprijzen. Ook is het mogelijk dat uw pand zů is aangepast voor het gebruik door u, dat het voor eventuele kopers teveel investering zou kosten om het pand voor ander gebruik geschikt te maken. En dat maakt uw pand moeilijker verkoopbaar.

Wat is wijsheid bij de financiering?

De aankoop van een pand kan grote druk leggen op uw financiŽle positie. Maar kunt u geld vrijmaken of lenen, dan is, zeker als u voorziet dat u gedurende lange tijd in het pand blijft zitten, koop de moeite van het overwegen waard.

Wilt u direct met een MVA Business makelaar aan de slag?

Klik hier voor de ledenlijst