Het kopen van een appartement in Amsterdam is een ander verhaal dan wanneer je een huis of vrijstaande villa koopt. Je hebt namelijk niet alleen te maken met buren links en rechts van je, maar vaak ook boven of onder je. Dit zorgt ervoor dat de grond waar het gebouw op staat van meerdere mensen tegelijk is. Dit kan voor ingewikkelde constructies zorgen wanneer je wilt weten welke kosten er nog meer bij komen wanneer je het appartement wilt kopen.

De VvE bij een appartement

Het is verplicht om bij elk appartementencomplex een Vereniging van Eigenaren (VvE) te hebben. Iedereen die een appartement in het complex heeft gekocht, is automatisch lid van deze VvE en moet hier maandelijks een bijdrage aan leveren. Ook wanneer jij een appartement koopt, zal je gaan meebetalen in de VvE. Het geld dat in de kas van de VvE zit, wordt gebruikt om de algemene ruimten te onderhouden, zoals de entree, trappenhuis en eventuele liften. Wanneer je een appartement in Amsterdam wilt kopen in een bestaand complex is het verstandig om een VvE-check te laten uitvoeren door je MVA-makelaar. In deze check wordt gekeken naar hoe gezond de VvE is en of het aannemelijk is dat er binnenkort grote uitgaven gedaan moeten worden. Met deze kennis kom je goed beslagen ten ijs tijdens de onderhandelingen.

Splitsingsakten, splitsingsreglement en aanschrijvingen

Het is mogelijk dat de Gemeente Amsterdam de eigenaar van een appartement ‘aanschrijft’ voor bepaalde kosten die gemaakt moeten worden aan het appartementencomplex. Deze kosten moeten verplicht afgedragen worden en de hoogte ervan wordt bepaald naar aanleiding van de splitsingsakte en het splitsingsreglement. Daarom is het bij de aankoop van een appartement in Amsterdam ook zeer belangrijk om te kijken naar deze zaken, los van het appartement zelf. Wil je een appartement kopen in Amsterdam en kan je wat hulp gebruiken in het inzichtelijk maken van alle akten en reglementen? Een van onze MVA-makelaars kan je adviseren en begeleiden in het hele proces.

Vind een makelaar of taxateur