Inschakelen van een MVA-makelaar

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is het heel verstandig u te laten bijstaan door uw eigen MVA-makelaar. Deze ondersteunt u daarbij tijdens alle fases van het nieuwbouwproject en alle aspecten die daarbij komen kijken, zodat u met een gerust gevoel de oplevering van uw droomhuis kunt accepteren.

Hoe ziet in de regel de dienstverlening van de MVA-makelaar bij nieuwbouw eruit?

Stel u hebt de nieuwbouwwoning van uw keuze gezien en wilt deze graag kopen. Hiervoor moet u zich vaak inschrijven bij een makelaar die nieuwbouwprojecten aanbiedt. Als verkopend makelaar behartigt deze de belangen van projectontwikkelaars, woningcorporaties en overheid. Uw eigen MVA-makelaar kan u op basis van de verkoopbrochure adviseren over het te kiezen bouwnummer. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de zonligging, het uitzicht, de ligging van doorgaande wegen, enzovoort.

Nadat u uw keuze voor een bepaald bouwnummer heeft gemaakt en u ook in aanmerking komt voor deze woning, zal uw eigen MVA-makelaar samen met u de bouwtekeningen en de technische omschrijving nog eens goed doornemen. Hoe groot is uw huis precies? Welke mogelijkheden hebt u? Wat voor kwaliteit krijgt u geleverd? Wellicht kunt u een modelwoning bekijken om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden. Uw MVA-makelaar kan door zijn kennis en ervaring antwoord geven op al uw mogelijke vragen.

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning wordt vaak een koop-/aannemingsovereenkomst opgemaakt. Met deze overeenkomst geeft u de aannemer opdracht uw woning te bouwen. Uw MVA-makelaar werpt een kritische blik op deze overeenkomst en de talloze andere contractstukken die overhandigd worden. Deze wordt bijvoorbeeld gecontroleerd op juridische zaken als opschortende of ontbindende voorwaarden, of bijzondere bedingen zoals een anti-speculatiebeding.

Ook voor aspecten rondom de financiering van uw woning kunt u terecht bij uw MVA-makelaar. Bij nieuwbouw hebt u vaak te maken met extra rentekosten, zogenaamde bouwrente, omdat u tijdens de bouw zelf al gedeeltes van de koopsom moet betalen. Uw eigen makelaar kan u precies vertellen wat dit financieel voor u betekent.

Tijdens de bouw geeft uw MVA-makelaar u advies over zaken tijdens het bouwtraject. Bijvoorbeeld omtrent meer- en minderwerk. Sommige extra aanpassingen zijn bijvoorbeeld volledig waarde vermeerderend voor uw woning, terwijl andere vooral meer gemak opleveren.

Als de opleveringsdatum is aangebroken, begeleidt uw MVA-makelaar u tijdens de opleveringsinspectie. In de regel zal hij u adviseren ook een onafhankelijk adviesbureau in te schakelen. Zo voorkomt u dat u na de oplevering gebreken ontdekt die u eerder over het hoofd heeft gezien. Zo komt u achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan.

Vaak wordt door de projectontwikkelaar een notaris aangewezen die het gehele project voor hem afhandelt, inclusief de uiteindelijke levering. Uw MVA-makelaar begeleidt u bij alle juridische en financiŽle zaken die nodig zijn voordat de akte van levering wordt ondertekend bij de notaris.

Wilt u direct met een MVA-makelaar aan de slag?

Klik hier voor de ledenlijst.