Het is verplicht om een huis te laten taxeren wanneer je deze wilt kopen, maar je kunt je huis ook laten taxeren om te zien of je maandlasten verlaagd kunnen worden. Weet je niet precies hoe een taxatie in zijn werk gaat en waar je op moet letten? Daarom hebben wij de meest gestelde vragen en antwoorden over een taxatie voor je verzameld.

Wat houdt een taxatie-opdracht in?

Wanneer jij een huis in Amsterdam wilt laten taxeren en je hebt een MVA-makelaar-taxateur gevonden die dit voor je kan doen, geef je deze taxateur een taxatie-opdracht. De taxateur zal dan onderzoek doen en een rapport uitbrengen over de woning. Wanneer je een taxatie-opdracht geeft, zit een bouwkundige keuring hierbij niet inbegrepen. Als je deze ook wilt uitvoeren, vraag je aan je MVA-makelaar-taxateur wat de opties hiervoor zijn.

Wordt het taxatierapport door alle geldverstrekkers geaccepteerd?

Alle MVA-makelaars-taxateurs zijn aangesloten bij de brancheorganisatie NVM en zijn erkend via VastgoedCert en NWWI. Dit zijn de grootste erkende spelers met elk hun eigen certificaten. Op deze basis kunnen wij garanderen dat een taxatie door een MVA-makelaar-taxateur geaccepteerd zal worden door elke geldverstrekker.

Wordt het taxatierapport ook geaccepteerd door Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Jazeker; taxatierapporten die door een MVA-makelaar-taxateur zijn uitgevoerd, voldoen aan alle eisen die worden gesteld door de Nationale Hypotheek Garantie bij aankoop of (her)financiering. Het taxatierapport zal dus altijd geaccepteerd worden door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Zijn de MVA-makelaars-taxateurs bekend met de lokale markt?

Alle bij de MVA aangesloten taxateurs zijn wettelijk verplicht om in de eigen regio actief te zijn. Zo wordt gegarandeerd dat deze taxateurs de markt goed kennen en alle ontwikkelingen in de gaten kunnen houden. Voor een MVA-makelaar-taxateur geldt dat hij of zij alles moeten weten over de markt in Amsterdam, Abcoude, Aalsmeer, Amstelveen, Badhoevedorp, Diemen, Landsmeer, Ouderkerk aan de Amstel, Uithoorn, Waterland, de Zaanstreek en Zwanenburg.

De geldverstrekker wil de waarde voor en na de verbouwing weten. Kan dit in hetzelfde taxatierapport worden opgenomen?

Dit kan zeker in hetzelfde rapport worden opgenomen, maar dan moet je wel bij de taxatie-opdracht bij je MVA-makelaar-taxateur aangeven dat je dit wilt. Tijdens de taxatie kan je taxateur een inschatting maken van de waarde van de woning na de verbouwing. Bij deze inschatting is het niet nodig om bouwtekeningen aan te leveren.

Ik heb een bedrijfspand dat ik wil laten taxeren, doet de MVA-makelaar-taxateur dit ook?

Jazeker, kijk voor meer info over een taxatie van een zakelijk pand bij Zakelijk Taxeren.

Waar vind ik een MVA-makelaar-taxateur?

Voor een MVA-makelaar-taxateur kijk je in onze ledenlijst en neem je direct contact op met een taxateur van je keuze.

Vind een makelaar of taxateur