Er zijn maar liefst 250.000 woningen die op erfpacht staan in Amsterdam en die in theorie in aanmerking komen voor de overstapregeling. En wat doe je als particulier die niet weet wat hij moet doen? Juist, je makelaar bellen.

MVA Erfpacht Deskundigen zijn op de hoogte van de regels die van toepassing zijn, de termijnen, de afwegingen die je zult moeten maken, de beperkingen en de open eindjes van de overstapregeling.

Wat is de waarde van het erfpachtrecht, hoe moet je het waarderen, wat te doen als er geen referentie-objecten beschikbaar zijn? Allemaal vragen waarin een MVA Erfpacht Deskundige je kan adviseren.

Vind een MVA Erfpacht Deskundige

MVA Erfpacht Analyse

Erfpacht tool voor Amsterdamse huiseigenaren

Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) helpt huiseigenaren of aanstaande kopers om zich gedegen te informeren over de keuzes van overstappen naar eeuwigdurende erfpacht: daarvoor is de MVA Erfpacht Analyse ontwikkeld. Gedurende 2019 geeft de Gemeente Amsterdam een extra korting van 10% (in totaal een korting van 35%) aan huiseigenaren die overstappen. Vanaf 2020 vervalt deze extra korting. Ook rekent de gemeente alleen dít jaar nog met een lagere WOZ-waarde.

Waarom is de MVA Erfpacht Analyse ontwikkeld?

Erfpacht is voor veel Amsterdammers een ingewikkeld onderwerp. Het liefst schuiven ze het voor zich uit. Toch hebben veel Amsterdammers hier wel mee te maken. Dit vraagt om goede voorlichting en begeleiding. De MVA vindt dat de erfpachters goed geïnformeerd moeten worden over de verschillende overstapmogelijkheden. Dit doet de MVA vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid. Niets doen in 2019 is geen optie, daarom is de Erfpacht Analyse ontwikkeld.

De Erfpacht Analyse geeft consumenten de mogelijkheid om samen met een gespecialiseerde MVA-makelaar alle mogelijkheden te onderzoeken. Dit is essentieel voor elke Amsterdammer die op erfpachtgrond woont of interesse heeft om een woning te kopen.

Waar en hoe te bestellen?

Het rapport is te bestellen via het Members Only gedeelte op de website www.mva.nl. Het rapport is te bestellen door een MVA-makelaar. Bij de aanvraag van het rapport dien je als makelaar bepaalde informatie in te voeren. Dit betreft voor de woning specifieke erfpachtgegevens. Het is de bedoeling dat de huiseigenaar waar mogelijk zelf de in te voeren gegevens inventariseert. Dit gaat aan de hand van het dataformulier. Het rapport is zowel in het Nederlands als in het Engels door MVA-makelaars te bestellen.

Kosten

Consumentenprijs: € 250,- (incl. btw)

Rapport varianten

Omdat niet voor alle bewoners dezelfde uitgangspositie geldt, zijn twee verschillende varianten van het rapport ontwikkeld; namelijk het Standaard rapport en AB1994 rapport.

Hieronder zijn voorbeeldrapporten te downloaden in PDF.

Nederlandse versie

English version

Dataformulier

Om de MVA Erfpacht Analyse op te stellen zijn invoergegevens nodig. Deze data worden bij de aanvraag van het rapport ingevoerd in de online portal. Het inventariseren van deze gegevens kan enige tijd in beslag nemen. Doelstelling is echter om de analyse voor een groot aantal Amsterdammers betaalbaar te houden.

Download het dataformulier

Om die reden is ervoor gekozen dat bewoners waar mogelijk zelf gegevens inventariseren. Hiervoor heeft de MVA het dataformulier ontwikkeld. Het dataformulier is een Excel template. Van ieder in te voeren veld wordt vermeld via welke bronnen deze informatie kan worden gevonden.

Vind een makelaar of taxateur