Nieuws

Coronacrisis heeft minimaal effect op de woningmarkt

De eerste golf van het coronavirus lijkt weinig tot geen negatieve invloed te hebben op de woningmarkt. Onno Hoes, voorzitter van de NVM geeft aan: ‘de corona-uitbraak in het tweede kwartaal van 2020 heeft een ander effect dan de kredietcrisis in het vierde kwartaal van 2008. Ondanks dat het consumentenvertrouwen is gedaald, blijven de effecten op de woningmarkt achterwege. Er komen weliswaar minder kijkers op een woning af, maar zij die komen kijken, zijn serieuze kijkers. De krapte op de markt, in combinatie met een piek in de aanmeldingen van nieuwe woningen, leidt juist tot toename van de verkopen.’

Jerry Wijnen, voorzitter Makelaarsvereniging Amsterdam, vertelt: ‘Wij zien dat het aanbod in de regio Amsterdam toeneemt. De verkopen worden naar voren gehaald. In het hogere prijssegment ontstond een kortstondig dipje, er was minder vraag, maar dit herstelt zich op dit moment snel.’ Met 28 dagen blijft de verkooptijd in het 2e kwartaal onverminderd kort.

Ontwikkelingen in het aanbod en de vraagprijzen in regio Amsterdam*
Het totale woningaanbod in regio Amsterdam is gestegen naar 2.050 woningen. Dit is een stijging van 2,5% ten opzichte van een jaar eerder. De gemiddelde vraagprijs is ten opzichte van een jaar eerder gestegen met 6,5% en komt gemiddeld op € 607.000,-. We zien voor de tussenwoning, de hoekwoning, het appartement <1970 en het appartement >1970, een stijging in de vraagprijs. Woningen staan gemiddeld 28 dagen te koop. Dit is een daling van 18,5% ten opzichte van een jaar eerder, toen stonden woningen gemiddeld 35 dagen te koop.

Ontwikkelingen in het aanbod en de vraagprijzen in gemeente Amsterdam
Het totale woningaanbod in de gemeente Amsterdam is gestegen naar 2.001 woningen. Dit is een stijging van 4% ten opzichte van een jaar eerder. De gemiddelde vraagprijs is ten opzichte van een jaar eerder gestegen met 7% en komt gemiddeld op € 452.441,-.

We zien voor alle woningtypes (tussenwoning, hoekwoning, 2-onder-1-kap, vrijstaand, appartement <1970, appartement >1970) een stijging in de vraagprijs. Woningen staan gemiddeld 22 dagen te koop. Dit is een daling van 3% ten opzichte van een jaar eerder, toen stonden woningen gemiddeld 26 dagen te koop.

Interessante ontwikkelingen die we op stadsdeelniveau signaleren:
Aantal woningen in het aanbod
– In Amsterdam Nieuw-West zien we een stijging van 8% ten opzichte van een jaar eerder, vergelijken met een kwartaal eerder zien we een stijging van 44%;
– In Amsterdam West zien we een stijging van 10% ten opzichte van een jaar eerder.

Ontwikkelingen in het aantal transacties in regio Amsterdam*
MVA-makelaars verkochten in het tweede kwartaal voorlopig 1.921 woningen. Dit is een daling van 15% t.o.v. een jaar eerder, maar een stijging van 22,5% t.o.v. eerste kwartaal van 2020. De transactieprijs bedraagt gemiddeld € 475.000,-.Ten opzichte van een kwartaal eerder zien we een daling van 3%. De transactieprijs per m² is vergeleken met een kwartaal eerder verder gestegen met 3% en komt gemiddeld op € 5.574 per m². Op jaarbasis zou dit een stijging van meer dan 12% betekenen.

*De regio Amsterdam bestaat uit de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en de plaats Abcoude (gemeente Ronde Venen).

Ontwikkelingen in het aantal transacties in gemeente Amsterdam
MVA-makelaars verkochten in het tweede kwartaal voorlopig 1.670 woningen. Dit is een daling van 13% t.o.v. een jaar eerder. De transactieprijs bedraagt gemiddeld € 468.637,-. Ten opzichte van een kwartaal eerder zien we een stijging van 3%. De transactieprijs per m² is vergeleken met een kwartaal eerder gestegen met 7% en komt gemiddeld op € 5.909 per m². Op jaarbasis zou dit een prijsstijging van meer dan 28% betekenen.

‘Er zijn weliswaar minder bezichtigingen, maar de koopbereidheid van de kijkers is toegenomen. De meeste woningen zijn verkocht boven de vraagprijs. Dit heeft nog steeds te maken met het geringe aanbod’, aldus Wijnen.

Interessante ontwikkelingen die we op stadsdeelniveau signaleren:
Aantal woningen in het aanbod
– We zien in alle stadsdelen een stijging in het aantal woningen dat beschikbaar komt;
– De stijging wordt uitsluitend veroorzaakt door het aantal appartementen dat te koop aangeboden wordt. Bij appartementen die gebouwd zijn voor 1970 zien we gemiddeld over alle stadsdelen een stijging van 64% vergeleken met het 1e kwartaal van 2020;
– Bij appartementen die gebouwd zijn na 1970 zien we een stijging van 73% vergeleken met het 1e kwartaal van 2020;

Aantal verkochte woningen
– Er worden in de hele stad in het 2e kwartaal van 2020 13% minder woningen verkocht dan een jaar eerder. In het Centrum van Amsterdam is de daling met 34% duidelijk groter. 
– Amsterdam Oost valt op door een over het geheel genomen zo goed als gelijkblijvende prijs per m².

Nieuwbouw blijft in trek
De nieuwbouwontwikkelingen in Nederland komen overeen met de ontwikkelingen die we in Amsterdam zien. De nieuwbouwwoningen blijven in trek ondanks corona. De prijsstijgingen voor nieuwbouwwoningen zijn minder extreem dan vorig jaar. Er ontstond een kortstondig dipje in verkopen van het hoger prijssegment, maar dit herstelde zich snel. Het aanbod blijft stabiel.