8-9-2021

Per 1 januari 2021 is het aanvragen van een energielabel gewijzigd. In plaats van eenvoudig digitaal een label aanvragen, is het verplicht dat er een energieadviseur langskomt die de woning opneemt om het label te bepalen. Een energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen.

Waarom een energielabel?
Het energielabel geeft meer inzicht in de energieprestaties van de woningen. Het energielabel wordt hierbij ingedeeld in klassen. Hierbij is G het slechtste energielabel en A++++ het beste.

Wat is er veranderd?
Per 1 januari 2021 is het voor eigenaren van woningen complexer en duurder geworden. Er dient een vakbekwaam adviseur langs te komen om het label te bepalen. Het label wordt hiermee nauwkeuriger en het is mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Het nieuwe label draagt bij aan bewustwording en is een stimulans voor verduurzaming, en daarmee voor energiebesparing en CO2-reductie. Het energielabel is 10 jaar geldig na datum uitgifte. 

Waarom deze wijziging?
Met deze nieuwe bepalingsmethode wordt aan de Europese richtlijnen voor energieprestaties van gebouwen voldaan. Hierbij is meer detailinformatie nodig die niet kon worden verkregen met de oude digitale methode.

Wat als er geen energielabel is?
Bij het ontbreken van een geldig energielabel bij een transactiemoment (verkoop, verhuur en oplevering van een woning) riskeert de woningeigenaar een boete.

Kosten
De prijs van een energielabel hangt af van verschillende factoren waaronder het type woning, het oppervlak van de woning, beschikbare documenten over de woning en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken van de woning op te nemen. 

MVA - Preferred Suppliers
De MVA heeft een aantal erkende, kwalitatieve leveranciers op een rij gezet, die je kunt benaderen voor het Energielabel. Uiteraard is iedereen vrij om een eigen keuze te maken. Klanten van MVA-leden ontvangen via de leveranciers EN Vastgoed vision, Energielabel Holland en Perfect Keur een speciale MVA-korting. Deze is al verwerkt in de getoonde prijzen op onze website.

MVA - Samenwerking NVM Energielabel Service 
Ook is de MVA een samenwerking gestart met de NVM om jouw woning eenvoudig en snel van een energielabel te voorzien. Als MVA-makelaar kunnen wij jouw woning aanmelden bij de NVM Energielabel Service. Deze service van de NVM staat in contact met gecertificeerde inspectiebureaus waarbij gewerkt wordt met vaste opnametermijnen tegen vaste concurrerende tarieven. Met behulp van een digitale opname-app wordt aan de hand van gedetailleerde informatie een energielabel afgegeven en ben je verzekerd van kwaliteit.

Voor een compleet overzicht van de mogelijkheden die een MVA-makelaar jou kan bieden: www.mva.nl/energielabel-voor-woningen

Vragen?
Neem voor vragen contact met ons op via info@mva.nl

Deel dit bericht