Nieuws

Kwartaalcijfers regio Zaanstreek, Waterland en Haarlemmermeer

Kwartaalcijfers regio Zaanstreek

De regio Zaanstreek bestaat uit de gemeenten Oostzaan en Zaanstad en enkele plaatsen in de gemeente Wormerland, zoals Jisp, Oost-Knollendam, Spijkerboor en Wormer.

Aanbod
In het 4e kwartaal werden er 497 woningen te koop gezet en dat betekende een daling van 3,5% vergeleken met een jaar eerder. Er werden vooral meer appartementen te koop gezet, namelijk 128 in totaal wat een stijging van ruim 30% betekende. Daarentegen werden er minder vrijstaande en twee-onder-één-kapwoningen te koop gezet. Van de vrijstaande woningen kwamen er in het afgelopen kwartaal 51 stuks te koop; een daling van 27%. En van de twee-onder-één-kapwoningen kwamen er 59 te koop, wat een daling was van 14,5%.

Gemiddelde vraagprijs
De gemiddelde vraagprijs is ten opzichte van vorig jaar met 2,6% gestegen naar € 351.000,-. Vooral de gemiddelde vraagprijs van twee-onder-één-kapwoningen steeg met ruim 11% naar € 395.000,-. Daarentegen daalde de gemiddelde vraagprijs van vrijstaande woningen met bijna 13% naar € 512.000,-.

Krapte-indicator
De woningmarkt is in deze regio, in vergelijking met een jaar terug, onverminderd krap met een krapte-indicator van 1,5 (vorig jaar 1,8) en wordt veroorzaakt doordat er in verhouding te weinig woningen in het aanbod komen ten opzichte van de aantallen woningen die verkocht worden. Deze schaarste aan woningen geldt inmiddels voor alle 5 de woningtypen. 

Transacties
Het totale aantal transacties in deze regio daalde zeer licht met 0,6% naar 480 woningen. Het aantal verkochte appartementen steeg in deze periode fors met bijna 20% naar 118 stuks. Ook van de tussenwoningen werden er meer verkocht, namelijk 180 stuks en dat is een stijging van 6,5% in vergelijking met een jaar eerder. Bij de 3 overige woningtypen was sprake van een (lichte) daling van het aantal verkochte woningen, zoals de vrijstaande woningen. Van dit woningtype werden er met 43 transacties, 25% minder verkocht ten opzichte van een jaar eerder.

Gemiddelde transactieprijs
De gemiddelde transactieprijs steeg in deze regio met 8,2% naar € 325.000,-. De procentuele stijging van de gemiddelde transactieprijs liet bij de verkochte appartementen en tussenwoningen uitschieters naar boven zien. Voor de appartementen werd gemiddeld € 256.000,- betaald; een stijging van meer dan 10%. En voor de tussenwoningen werd gemiddeld € 334.000,- betaald, wat een stijging was van 11,5%. Daarentegen betaalde men voor de vrijstaande woningen 0,6% minder. De gemiddelde transactieprijs van dit woningtype kwam uit op € 429.000,-, terwijl men voor de 2/1-kapwoning gemiddeld € 321.000,- neertelde, wat een lichte stijging van 1,5% was ten opzichte van vorig jaar.

Van alle verkochte woningen werd in het 4de kwartaal 75% boven de vraagprijs verkocht bij een gemiddelde verkooptijd van 28 dagen. Zelfs de vrijstaande woningen hadden met een gemiddelde verkooptijd van 32 dagen, een hoge omloopsnelheid. 

Kwartaalcijfers regio Waterland

De regio Waterland bestaat uit de gemeenten Graft-De Rijp, Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Zeevang, Waterland en de plaats Wijdewormer.

Aanbod
In het 4e kwartaal werden er 453 woningen te koop gezet en dat betekende een lichte stijging van 3,9% vergeleken met een jaar eerder. Er werden vooral meer appartementen te koop gezet, namelijk 70 in totaal wat een stijging van 23% betekende. Ook werden er meer hoekwoningen te koop gezet, namelijk 95 stuks wat een stijging van 16% betekende. Daarentegen werden er minder tussen- en twee-onder-één-kapwoningen te koop gezet. Van de tussenwoningen kwamen er in het afgelopen kwartaal 175 stuks te koop; een daling van bijna 8%. En van de twee-onder-één-kapwoningen kwamen er 35 te koop, wat een daling was van 10%.

Gemiddelde vraagprijs
De gemiddelde vraagprijs is ten opzichte van vorig jaar met 8,1% gestegen naar € 535.000,-. Vooral de gemiddelde vraagprijs van hoekwoningen steeg met bijna 20% naar € 391.000,-. Daarentegen steeg de gemiddelde vraagprijs van appartementen met minder dan 1% naar € 345.000,-.

Krapte-indicator
De woningmarkt is in deze regio, in vergelijking met een jaar terug, onverminderd krap met een krapte-indicator van 2,1 (vorig jaar 3,0) en wordt veroorzaakt doordat er in verhouding te weinig woningen in het aanbod komen ten opzichte van de aantallen woningen die verkocht worden. Deze schaarste aan woningen geldt inmiddels voor alle vijf woningtypen, dus óók voor de vrijstaande woningen in deze regio. De krapte-indicator is sinds 1999 niet zo laag geweest. 

Transacties
Het totale aantal transacties in deze regio steeg met 8,1% naar nu 454 woningen. Het aantal verkochte appartementen steeg in deze periode fors met 21% naar 72 stuks. Ook van de vrijstaande woningen werden er meer verkocht, namelijk 78 stuks. Dit is een stijging van 38% in vergelijking met een jaar eerder. Bij de drie overige woningtypen was sprake van zowel stijgingen als dalingen van het aantal verkochte woningen. Zo werden er 185 tussenwoningen verkocht, wat een daling van iets meer dan 1% betekende. Bij de hoekwoningen was sprake van een stijging van 6% van het aantal transacties; van dit woningtype werden er 88 verkocht in het afgelopen kwartaal.

Gemiddelde transactieprijs
De gemiddelde transactieprijs steeg in deze regio met 12,5% naar nu € 381.000,-. De procentuele stijging van de gemiddelde transactieprijs liet bij de verkochte tussenwoningen een uitschieter naar boven zien. Voor de tussenwoningen werd gemiddeld € 320.000,- betaald, wat een stijging was van 14,9%. Daarentegen betaalde men voor de twee-onder-één-kap woningen 4,6% meer.

De gemiddelde transactieprijs van dit woningtype kwam uit op € 443.000,-, terwijl men voor de appartementen gemiddeld € 244.000,- neertelde, wat een lichte stijging van bijna 13% was ten opzichte van vorig jaar.

Van alle verkochte woningen werd in het 4e kwartaal bijna 57% boven de vraagprijs verkocht bij een gemiddelde verkooptijd van 33 dagen. Alleen de vrijstaande woningen hadden met een gemiddelde verkooptijd van 56 dagen, meer dagen nodig om tot een transactie te komen. 

Kwartaalcijfers regio Haarlemmermeer 

De regio Haarlemmermeer bestaat uit de gemeenten Haarlemmermeer, Aalsmeer en Uithoorn.

Aanbod
In het 4e kwartaal werden er 545 woningen te koop gezet en dat betekent een daling van 10,2% vergeleken met een jaar eerder. Er werden iets meer appartementen te koop gezet, namelijk 109 in totaal wat een stijging van 5% betekende. Daarentegen werden er minder hoekwoningen te koop gezet, namelijk 92 stuks wat een daling van 21% betekende. Ook werden er minder tussenwoningen en twee-onder-één-kapwoningen te koop gezet. Van de tussenwoningen kwamen er in het afgelopen kwartaal 216 stuks te koop; een daling van 10%. Van de 2/1-kapwoningen kwamen er 72 te koop, wat een daling was van 17%.

Gemiddelde vraagprijs
De gemiddelde vraagprijs is ten opzichte van vorig jaar met 9,8% gestegen naar € 583.000,-. Vooral de gemiddelde vraagprijs van appartementen steeg met bijna 20% naar € 361.000,-. Daarentegen steeg de gemiddelde vraagprijs van tussenwoningen met iets meer dan 2% naar € 355.000,-. 

Transacties
Het totale aantal transacties in deze regio daalde met 2,1% naar nu 538 woningen. Het aantal verkochte vrijstaande woningen steeg in deze periode fors met 63% naar 70 stuks. Van de appartementen werd een fractie meer verkocht, namelijk 101 stuks en dat is een stijging van een kleine 6% in vergelijking met een jaar eerder. Bij de 3 overige woningtypen was sprake van een daling van het aantal verkochte woningen. Zo werden er 77 hoekwoningen verkocht, wat een daling van 23% betekende. Bij de tussenwoningen was sprake van een daling van een kleine 6% van het aantal transacties; van dit woningtype werden er 213 verkocht in het afgelopen kwartaal.

Gemiddelde transactieprijs
De gemiddelde transactieprijs steeg in deze regio met 9,3% naar € 442.000,-. De procentuele stijging van de gemiddelde transactieprijs liet bij de verkochte hoekwoningen een uitschieter naar boven zien. Voor dit type woning werd gemiddeld € 452.000,- betaald, wat een stijging was van 15,7%. Daarentegen betaalde men voor de vrijstaande woningen 6,4% meer. De gemiddelde transactieprijs van dit woningtype kwam uit op € 714.000,-, terwijl men voor de appartementen gemiddeld € 283.000,- neertelde, wat een stijging van 7% was ten opzichte van vorig jaar.

Van alle verkochte woningen werd in het 4e kwartaal bijna 71% boven de vraagprijs verkocht bij een gemiddelde verkooptijd van 29 dagen. Alleen de vrijstaande woningen hadden met een gemiddelde verkooptijd van 65 dagen, meer dagen nodig om tot een transactie te komen.