10-5-2022

Anonieme tips nodig in aanpak misstanden

Meld Misdaad Anoniem (M.) start samen met de gemeente Amsterdam en private sector een campagne tegen misstanden in de vastgoedbranche. Regelmatig wordt vastgoed misbruikt voor criminele doeleinden. Ook in Amsterdam worden panden ingezet voor drugs, de opslag van illegale goederen, illegale prostitutie of om crimineel geld wit te wassen. De huur en aankoop wordt mede mogelijk gemaakt doordat mensen binnen de vastgoedsector criminelen helpen. Dit leidt tot onacceptabele veiligheidsrisico’s in een buurt, maar heeft ook impact op de branche zelf. 

De campagne moet het bewustzijn van vastgoedmedewerkers vergroten en biedt een veilige meldplek. Makelaars, notarissen, taxateurs, vastgoedbeheerders, hypotheekadviseurs, accountants en belastingadviseurs zijn soms op de hoogte van criminaliteit doordat ze in hun werk afwijkingen signaleren. Denk aan ongebruikelijke betalingen, scheve prijsverhoudingen, vervalste documenten, inconsistentie in dossiers en schijnconstructies. 

Jerry Wijnen (voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam): “Makelaars en taxateurs die mogelijke mistanden in de vastgoed branche signaleren moeten een veilige anonieme plek hebben waar zij dit kunnen melden. Zo kunnen zij samen met andere stakeholders een actieve bijdrage leveren tegen criminele praktijken in het vastgoed.”

Door onderlinge werkrelaties komen getuigen soms in de knel. M. biedt dan uitkomst om criminele besmetting van de branche te voorkomen. In de campagne gaan Meld Misdaad Anoniem en de gemeente actief samenwerken met de sector door toolkits en artikelen te verspreiden en presentaties te verzorgen. Via een online strategie en e-learning zien mensen waar ze op moeten letten en worden melddrempels verlaagd.

Impact op de stad en branche
Burgemeester Halsema van Amsterdam benadrukt hoe belangrijk meldingen zijn voor de aanpak van criminaliteit. Iedereen die werkt in de vastgoedsector kan een bijdrage leveren in het tegengaan van vastgoedcriminaliteit: “Ook in onze stad wordt vastgoed voor allerlei criminele doeleinden gebruikt. Dat geeft overlast voor de buurt en leidt vaak tot schade aan eigendommen, boetes of het sluiten van een pand of woning. Deze openbare orde verstoringen geven een onveilig gevoel voor omwonenden en verhuurders. Het is daarom van groot belang om signalen te melden. Hoe eerder misstanden worden herkend en gemeld, hoe eerder er stappen kunnen worden ondernomen.”

Melden helpt!
Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt (geen politie). Melden kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties waardoor dagelijks zaken worden opgelost. 

Samenwerkingspartners
De campagne wordt ondersteund door het NVM, VBO, Vastgoed Pro, Makelaarsvereniging Amsterdam, Ministerie van Justitie en Veiligheid, Politie, Financial Intelligence Unit, Openbaar Ministerie, RIEC Amsterdam-Amstelland en RIEC Rotterdam, tientallen gemeenten en het CCV.

Deel dit bericht