Nieuws

Transactiecijfers NVM Regio Amsterdam 1e Kwartaal 2020

Dinsdag 6 april heeft de NVM online de kwartaalcijfers gepresenteerd. De cijfers zijn inmiddels beschikbaar via de portal van de NVM, maar wij willen jullie ook informeren over de ontwikkelingen binnen de MVA-regio: Amsterdam, Zaanstreek, Waterland en Haarlemmermeer.

De woningnood continueert

Na de bekendmaking van de cijfers van het vierde kwartaal van 2019 waarin NVM-voorzitter Onno Hoes de situatie op de woningmarkt heeft getypeerd als woningnood, heeft onder andere minister Van Veldhoven toegezegd meer vaart te willen maken met woningbouw. Onno Hoes stelt: ‘Juist daarom is de afname van het aantal aangeboden nieuwbouwwoningen in het eerste kwartaal van 2020 verontrustend’. ‘En daar komen nu de effecten van de coronacrisis nog bij, waardoor er minder nieuwbouw verwacht wordt.’

Ontwikkelingen in het aanbod en de vraagprijzen
Het totale woningaanbod in de regio Amsterdam is gedaald naar 1.179 woningen. Dit is een daling van 23,80% t.o.v. het eerste kwartaal een jaar eerder. De woningmarkt is daardoor in het eerste kwartaal nog krapper geworden. De gemiddelde vraagprijs is t.o.v. een jaar eerder gestegen met 10,6% en komt gemiddeld op € 640.000,-. Woningen staan gemiddeld 31 dagen te koop. Dit is een stijging van 7,9% t.o.v. een jaar eerder.

De woningmarkt is in regio Amsterdam, in vergelijking met een jaar terug, meer oververhit geraakt met een krapte-indicator van 2,2 (dit was een jaar geleden nog 4,6) en wordt veroorzaakt door de afname van het (nieuwe) aanbod in combinatie met de relatief hoge aantallen transacties.

Ontwikkelingen in het aantal transacties
MVA-makelaars verkochten in het eerste kwartaal 1.589 woningen. Dit is een daling van 9,4% t.o.v. een jaar eerder. De transactieprijs bedraagt gemiddeld € 472.000,-. Ten opzichte van een kwartaal eerder zien we een kleine stijging van 0,3%. De transactieprijs per m² is vergeleken met een kwartaal eerder licht gestegen met 0,5% en komt op € 5.321,-. Deze geringe stijging is te verklaren doordat er relatief meer woningen zijn verkocht in de goedkopere wijken.

Grote verschillen op stadsdeelniveau
Als we verder inzoomen op de gemeente Amsterdam zien we op stadsdeelniveau grote verschillen in de prijsontwikkeling. De gemiddelde transactieprijs steeg met 10% en de gemiddelde m² prijs met 2,4% naar gemiddeld € 5.515,-. In het stadsdeel Zuidoost steeg de transactieprijs met maar liefst 28,8% terwijl dit in de Binnenstad 1,2% was, hier steeg de m² prijs wel met 6,4%. In de gemiddelde m² prijzen zien we ook grote verschillen tussen de verschillende stadsdelen variërend tussen de € 3.300 en ruim € 7.000 per stadsdeel. We zien dat de stadsdelen buiten de befaamde Amsterdamse ring steeds populairder worden.
 
*De regio Amsterdam bestaat uit de gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en de plaats Abcoude (gemeente Ronde Venen).

De ontwikkelingen in de regio Zaanstreek*
In het 1e kwartaal van 2020 werden in de regio Zaanstreek 339 woningen verkocht. Dat is een daling van -9,3% vergeleken met een jaar eerder toen er 374 woningen werden verkocht. De gemiddelde transactieprijs kwam met een gemiddelde stijging van 10% uit op € 323.000,-  ten opzichte van een jaar eerder. Vergelijken we de transactieprijsontwikkeling ten opzichte van een kwartaal eerder, dan is er sprake van een stijging van 5%. Deze sterkste prijsstijging in deze regio zagen we met name terugkomen bij de verkochte tussenwoningen en appartementen met gemiddelde transactieprijzen van respectievelijk € 322.000,- (+7,6%) en € 256.000,- (+ 9,1%).  De transactieprijs per vierkante meter is voorlopig € 2.988,-. Vergeleken met een jaar eerder, zien we hier een stijging van 9,7%
 
De verkooptijden lagen voor alle woningtypen op gemiddeld 33 dagen; een stijging van 12,6% ten opzichte van het vorige kwartaal. Van de verkochte woningen werd ruim 66% boven de vraagprijs verkocht. Het lopende aanbod in deze regio nam ten opzichte van vorig jaar met ruim 34% af naar 213 woningen. Het aantal nieuw in verkoop genomen woningen (351 stuks) was het afgelopen kwartaal flink gedaald ten opzichte van vorig jaar (een daling van 17%). 
 
De gemiddelde vraagprijs is ten opzichte van vorig jaar ruim 7% gestegen naar € 386.000,-. Vooral de gemiddelde vraagprijs van appartementen steeg met ruim 12,5% naar nu € 278.000,- en die van hoekwoning steeg met 14% naar € 336.000,- Door het beperkte aantal beschikbare koopwoningen, stijgende vraagprijzen en een krapte-indicator van 1,9 is er al ruim 4 jaar lang sprake van een krappe woningmarkt, wat zich vertaalt in een chronisch beperkt en geschikt aanbod voor kandidaat-kopers.

*Onder deze regio vallen de gemeenten Oostzaan en Zaanstad en enkele plaatsen in de gemeente Wormerland, zoals Jisp, Oost-Knollendam, Spijkerboor en Wormer.

De ontwikkelingen in de regio Waterland*

In het 1e kwartaal van 2020 werden in de regio Waterland 319 woningen verkocht. Dat is een daling van 2,8% vergeleken met een jaar eerder toen er 328 woningen werden verkocht.
 
De gemiddelde transactieprijs kwam met een gemiddelde stijging van 11,4% uit op € 353.000,-  ten opzichte van een jaar eerder. Vergelijken we de transactieprijsontwikkeling ten opzichte van een kwartaal eerder, dan is er sprake van een stijging van 6,7%. Deze sterkste prijsstijging in deze regio zagen we met name terugkomen bij de verkochte tussenwoningen met gemiddelde transactieprijzen van respectievelijk € 311.000,- (+11,5%). De transactieprijs per vierkante meter is voorlopig € 2.919,-. Vergeleken met een jaar eerder, zien we hier een stijging van 8,4%. De verkooptijden lagen voor alle woningtypen op gemiddeld 40 dagen; een stijging van 1,2% ten opzichte van het vorige kwartaal.

Het lopende aanbod in deze regio nam ten opzichte van vorig jaar met ruim 31% af naar 326 woningen. Het aantal nieuw in verkoop genomen woningen (314 stuks) was het afgelopen kwartaal flink gedaald ten opzichte van vorig jaar (een daling van 19,9%). De gemiddelde vraagprijs is ten opzichte van vorig jaar 7,5% gestegen naar € 516.000,-. 

De woningmarkt is in de regio Waterland, in vergelijking met een jaar terug, weer meer oververhit geraakt met een krapte-indicator van 3,1 (voorheen 4,3) Deze schaarste aan woningen geldt voor 4 van de 5 woningtypen. Alleen de vrijstaande woningen in deze regio worden met een krapte-indicator van 8,9 getypeerd als een evenwichtig markt.

*Onder deze regio vallen de gemeenten Graft-De Rijp, Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Zeevang, Waterland en de plaats Wijdewormer.

De ontwikkelingen in de regio Haarlemmermeer*

In het 1e kwartaal van 2020 werden in de regio Haarlemmermeer 390 woningen verkocht. Dat is een daling van -4,4% vergeleken met een jaar eerder toen er 408 woningen werden verkocht.
 
De gemiddelde transactieprijs kwam met een gemiddelde stijging van 5,9% uit op € 405.000,-  ten opzichte van een jaar eerder. Vergelijken we de transactieprijsontwikkeling ten opzichte van een kwartaal eerder, dan is er sprake van een stijging van 1,9%. Deze prijsstijging in deze regio zagen we met name terugkomen bij de verkochte tussenwoningen en hoekwoningen met gemiddelde transactieprijzen van respectievelijk € 360.000,- (+2,7%) en € 432.000,- (+ 10,5%). 

De transactieprijs per vierkante meter is voorlopig € 3.319,-. Vergeleken met een jaar eerder, zien we hier een stijging van 9,2%. De verkooptijden lagen voor alle woningtypen op gemiddeld 35 dagen; een stijging van 13,7% ten opzichte van het vorige kwartaal. Van de verkochte woningen werd ruim 61% boven de vraagprijs verkocht. 

Het lopende aanbod in deze regio nam ten opzichte van vorig jaar met ruim 27,8% af naar 280 woningen. Het aantal nieuw in verkoop genomen woningen (366 stuks) was het afgelopen kwartaal flink gedaald ten opzichte van vorig jaar (een daling van 18,1%). De gemiddelde vraagprijs is ten opzichte van vorig jaar 2,1% gestegen naar € 570.000,-. 

Door het beperkte aantal beschikbare koopwoningen, stijgende vraagprijzen en een krapte-indicator van 2,2 is er al 4 jaar lang sprake van een krappe woningmarkt, wat zich vertaalt in een chronisch beperkt en geschikt aanbod voor kandidaat-kopers.

*Onder deze regio vallen de gemeenten Haarlemmermeer,  Aalsmeer en Uithoorn.