Wanneer je een huis wilt kopen, is het verplicht om dit te laten taxeren. Je hypotheekverstrekker wil namelijk zeker weten dat je een reële prijs betaalt voor de woning en dat de overeengekomen koopsom niet te ver boven of onder de waarde van de woning ligt. De taxateur bepaalt de waarde van het huis aan de hand van een aantal factoren, zoals de locatie, staat van het huis en wat soortgelijke huizen in de omgeving waard zijn.

Wanneer laat ik een taxatie uitvoeren?

Het is gebruikelijk om een taxatie uit te laten voeren zodra er een voorlopig koopcontract is getekend. Als uit de taxatie blijkt dat de woning meer waard is dan de prijs die de koper met de verkoper is overeengekomen, voelt dit voor de koper als een fijne bonus. Het tegenovergestelde kan ook; in dat geval is de overeengekomen prijs hoger dan wat de taxateur de woning waard vindt. In dat geval kan er een probleem optreden met de hypotheekverstrekker. Deze kijkt namelijk niet alleen naar het inkomen van de kopers, maar ook naar de waarde van het huis om te bepalen of het verstrekken van deze hypotheek verantwoord is.

Waarom is een taxatie belangrijk?

Als je een huis wilt kopen in Amsterdam, is het verplicht om deze te laten taxeren door een taxateur. Deze onafhankelijke partij kan de waarde van het huis bepalen zodat je deze waarde kan meenemen in je hypotheekaanvraag. Maar ook als je al enige tijd in je huis woont en niet van plan bent om te verhuizen, kan het interessant zijn om deze te laten taxeren. Wanneer deze nieuwe taxatiewaarde hoger is dan waar je het huis ooit voor gekocht hebt – en dus waar je hypotheeklasten op gebaseerd zijn – kunnen je maandlasten mogelijk verlaagd worden. Zo heb je de kosten van de taxatie snel terugverdiend!

Waar laat ik mijn huis in Amsterdam taxeren?

Veel MVA-makelaars zijn ook taxateurs. Als je dus een betrouwbare taxateur zoekt voor de aankoop van een woning in Amsterdam, of juist inzicht wil krijgen in de waarde van je bestaande huis, kies je een MVA-makelaar-taxateur uit onze ledenlijst.

Vind een makelaar of taxateur